Gast
Cześć wszystkim
Jestem aktywnym użytkownikiem mojego Opemus 6.
Używam go do fotografii KB, a także do formatu 6x6.
Problem pojawia się jednak z uchwytem na film. Otwór nie jest pełnoformatowy. Oznacza to, że wymiar maskownicy wynosi około 54x54 mm. Niestety nie da się tego poprawić, ponieważ taka jest konstrukcja urządzenia. Pytanie: czy istnieje platforma filmowa do Opemus 6, która umożliwia drukowanie w pełnym formacie (z ładną ramką filmu)?
A może macie jakieś inne rozwiązania?
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Martin
MirkoBoeddecker
W tym celu oferujemy plastikowe podstawki Opemus.
Znajdują się one w katalogu wśród części zamiennych do Meopty.
Plastik można łatwo spiłować, aby uzyskać wymiary maksymalnie 70 x 70.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Blachę też można spiłować. Jest to nawet łatwiejsze niż w przypadku tworzyw sztucznych, ponieważ jest ona nieco bardziej wytrzymała.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Gast
Dzięki, Mirko, i dzięki, Franz
Teraz muszę tylko podjąć decyzję :-)
W porządku.
Pozdrawiam, Martin
MirkoBoeddecker
Franz,
jak udało ci się usunąć dolną płytę i przesuwane maski bez powodowania drgań sceny i rozpraszania światła?
Jesteś pewien, że nie mylisz tego z maskami wkładanymi?
Można je łatwo spiłować, ale ma to sens tylko w przypadku Magnifaxu, ponieważ w Opemusie otwór w scenie jest po prostu za mały.
Pozdrawiam,
Mirko
cfb_de
Cześć Mirko,
W przypadku metalowej podstawy na 5 sztuk pasowały 5 dziesiątych. Nie było żadnych problemów z taśmami do mask.
W przypadku podstawy na 6 sztuk włożyłem maski. Bez problemów.
Oba podesty kupiłem u Ciebie, w większości również maski wkładane. Nie miałeś przecież rozmiarów 24x24 i 13x17 (nasza rozmowa telefoniczna w 2003 roku; tak, robię notatki z rozmów telefonicznych, to stary nawyk z czasów, gdy prowadziłem własną działalność).
Pozdrawiam serdecznie,
Franz