Cześć,
Kiedyś używałem filmu do druku w moim aparacie 8x12 cm (stary, dobry Nagel). Po kilku nieudanych próbach (straszne niedoświetlenie/prześwietlenie) w końcu udało mi się uzyskać zadowalające czasy naświetlania (od 1/10 do 1 s) przy oświetleniu sztucznym (lampy reflektorowe, 500 W mojego dziadka). Wywoływałem go w Eukobromie, ale w proporcji 1+4!!! 1+9 jest o wiele za słabe dla tego filmu, bo nawet przy kilkuminutowych czasach naświetlania nie wychodziło nic porządnego.
Początkowo próbowałem wywołać ten film w RODINALU – ale czas przechowywania w kąpieli (nie mam dużego pojemnika) – jest nie do przyjęcia.
Przykład zdjęcia
To jest przykład. Zeskanowane na skanerze płaskim Epson 4990. Zdjęcie jest fragmentem portretu „z bliska” (czyli właściwie cała głowa wypełnia kadr). Tak więc pomimo starego obiektywu i niskiej rozdzielczości filmu – wspaniała reprodukcja.
O ile dobrze pamiętam, Ortho 25 wtedy jeszcze nie istniał... dla mnie obróbka w świetle czerwonym była kryterium nr 1, ponieważ musiałem jakoś wpasować ten film do kaset na szklane płytki...
Pozdrawiam
Sebastian