AntiLynd
Ahoj všichni,
o filmech Efke se často říká, že jsou poněkud citlivé na příliš kyselé roztoky, a proto mnozí raději volí proplachování mezi jednotlivými kroky namísto kyselého zastavení. Jak je to vlastně s ustalovači? Existují také rychlé/pomalé, resp. kyselé/neutrální (chápu to správně, že rychlost je nepřímo úměrná hodnotě pH, nebo?). Měl bych se tedy raději vyhnout těm rychlým a použít neutrální, nebo mohu i nadále používat Agefix (a jak se všechny jmenují), aniž by z toho vyplynuly nějaké významné problémy (možná až o několik let později)?
S pozdravem
Nils.
MirkoBoeddecker
Ahoj Nili,
Problémy, které by se mohly objevit až o několik let později, by pravděpodobně souvisely spíše se špatným fixováním nebo špatným praním :ph34r:
Důvodem pro použití vody jako přerušovací lázeň je to, že filmy ADOX CHS (efke) se stále vyrábějí stejně jako před 50 lety, a proto mají poněkud měkčí emulzi. Pokud kyselá přerušovací lázeň setká s alkalickou vývojkou, mohou se při neutralizaci za určitých okolností vytvořit plynové bublinky, které by za určitých okolností mohly uvolnit emulzi z nosiče.
Jakmile je však film jednou neutralizován (ať už mírnou přerušovací lázeňí nebo zředěním vodou, na tom nezáleží), je tento problém vyřešen a emulzi je v podstatě jedno, zda je ustalovač kyselý nebo ne.
My už roky používáme v nádrži ADOFIX (kyselý, rychlý) bez jakýchkoli problémů.
Zastavujeme také bez problémů, ale opatrnost je matkou filmu...
S pozdravem,
Mirko
AntiLynd
Jo, to mě taky napadlo: kdyby se emulze odlepovala, musel bych být fakt slepý, abych si toho nevšiml hned při vyvolávání :ph34r: *
> Pokud se kyselá přerušovací lázeň dostane do kontaktu s alkalickou vývojkou, mohou se při neutralizaci
> vytvořit plynové bublinky, které by za určitých okolností mohly odlepit emulzi od podkladu.
Aha, tak v tom je ten háček. Přesně to jsem hledal... jasně, takže v tomhle ohledu si nemusím dělat starosti.
Díky za „rychlou“ odpověď...
Ještě hezký večer!
Nils.
*) edit: ale byl jsem příliš líný na to, abych to upravil.