AntiLynd
Cześć wszystkim,
o filmach Efke często mówi się, że są dość wrażliwe na zbyt kwaśne roztwory, dlatego niektórzy wolą płukać je w wodzie, zamiast zatrzymywać w roztworze kwaśnym. A jak to właściwie wygląda w przypadku utrwalaczy? Są przecież szybkie/wolne oraz kwaśne/neutralne (dobrze rozumiem, że szybkość działania jest odwrotnie proporcjonalna do wartości pH, prawda?). Czy w związku z tym powinienem raczej trzymać się z daleka od szybkich preparatów i stosować neutralne, czy też mogę nadal używać Agefix (i innych podobnych produktów) bez obawy o pojawienie się poważnych problemów (być może dopiero po latach)?
Pozdrawiam
Nils.
MirkoBoeddecker
Cześć Nils,
Problemy, które mogłyby pojawić się po latach, wynikałyby raczej ze złego utrwalenia lub niewystarczającego płukania :ph34r:
Powodem stosowania wody jako kąpieli zatrzymującej jest to, że filmy ADOX CHS (efke) są nadal produkowane tak samo jak 50 lat temu i w związku z tym mają nieco bardziej miękką emulsję. Gdy kwaśna kąpiel zatrzymująca styka się z alkalicznym wywoływaczem, podczas neutralizacji mogą powstawać pęcherzyki gazu, które w pewnych okolicznościach mogą oddzielić emulsję od podłoża.
Jednak gdy film zostanie już zneutralizowany (nie ma znaczenia, czy za pomocą łagodnej kąpieli zatrzymującej, czy rozcieńczenia wodą), problem ten znika, a emulsja nie przejmuje się zbytnio tym, czy utwalacz jest kwaśny, czy nie.
Od lat używamy w zbiorniku ADOFIX (kwaśny, szybki) bez żadnych problemów.
Zatrzymujemy również bez problemów, ale ostrożność jest matką wywoływania filmów....
Pozdrawiam,
Mirko
AntiLynd
Tak, to też mi przyszło do głowy: jeśli emulsja się odkleja, musiałbym być naprawdę trochę ślepy, żeby tego nie zauważyć już podczas wywoływania :ph34r: *
> Gdy kwaśna kąpiel zatrzymująca styka się z alkalicznym wywoływaczem, podczas neutralizacji mogą powstawać
> pęcherzyki gazu, które w pewnych okolicznościach mogą spowodować odklejenie emulsji od podłoża.
Ach, w tym właśnie tkwi sedno sprawy. Właśnie tego szukałem... wszystko jasne, więc nie muszę się tym martwić.
Dzięki za „szybką” odpowiedź...
Miłego wieczoru!
Nils.
*) edit: ale byłem zbyt leniwy, żeby to edytować.