KaiKlindt Ano, vím, že kazety AP možná nepatří k těm nejkvalitnějším, přesto by se následující problém neměl vyskytovat: Při vyvolávání jednoho kousku filmu KB se cívka i přes použitou fixační sponu v průběhu procesu (ruční vyvolávání) posune natolik, že film není chemikáliemi pokrytý po celé délce, a to ani při naplnění 500 mililitry. Poté, co jsem si tímto způsobem víceméně zničil jeden ze svých posledních filmů Efke, chtěl jsem na tomto místě upozornit na tuto nepříjemnost (podle mého názoru konstrukční vadu). Jistě, dá se tomu zabránit tím, že nádobku naplníte až po okraj (cca 650 mililitrů) a/nebo na ni položíte druhou prázdnou cívku. Ale to přece není smyslem celé věci...
fototiger Dobrý den, Značku AP neznám, ale s kazetami Paterson mám podobný problém. Proto vždy používám dvě cívky, i když je film navinutý jen na té spodní. Tak se mi už nic neposouvá.
highscore Ahoj Kai, zkus to třeba s gumičkou omotanou kolem osy. Když ji ve tmě několikrát omotáš kolem osy, mělo by to jednou provždy zabránit sklouzávání. € Moje krabička od Plastimatu má plastovou sponku. Takže by k tomu samému cíli měla vést i jakákoli sponka, která se na tu osu vejde. € S pozdravem Highscore
heinzw K AP krabicím se přece dodává takový šedý upínací kroužek... Ten slouží k zajištění cívky na ose proti posunutí!
KaiKlindt @heinzw: To je pravda, ta šedá svorka tam je... ale bohužel neplní svůj účel. Cívka se posouvá spolu se svorkou.
heinzw @heinzw : To je pravda, ta šedá svorka tam je... ale bohužel neplní svůj účel. Cívka se posouvá spolu se svorkou. ? Netuším, co při vyvolávání děláš... Používám AP-Dose už mnoho let a cívka mi ještě nikdy nevyklouzla.