Anginapectoris
Witam,
Mam jeszcze jedno opakowanie papieru czarno-białego Tetenal Vario-Ultra o zmiennym kontraście w zakresie 0–5. Jak regulować kontrast? Czy potrzebne są do tego filtry? Jakiego wywoływacza i utrwalacza, np. Agefix, należy użyć?
Pozdrawiam
Detlef
max
Cześć Detlev,
tak, potrzebujesz filtrów o zmiennym kontraście, głowicy kolorowej albo głowicy do czarno-białych zdjęć o zmiennym kontraście.
Potrzebujesz wywoływacza do pozytywów i dowolnego utrwalacza (polecane produkty znajdziesz w katalogu Mirko); zalecane jest użycie kąpieli zatrzymującej pomiędzy etapami – może to być kwas cytrynowy z firmy Budnikowski.
Pozdrawiam
Martin
Anginapectoris
Cześć Martin,
Mam powiększalnik kolorowy Durst M-605. Czy mogę nim regulować kontrast i jak to zrobić?
Jakiego barwnika użyć i po czym rozpoznać, jakie ustawienie gradacji jest aktualnie aktywne?
Pozdrawiam
Detlef
cfb_de
Cześć Detlef,
To osiągasz za pomocą filtrów żółtego i magenta. Żółty daje łagodniejsze kontrasty, a magenta ostrzejsze. W zasadzie na dnie kartonowego opakowania powinna znajdować się ulotka, w której jest to dokładnie opisane.
Poza tym mam też model M605 (maksymalna gęstość filtra 130) i ustawiam go w następujący sposób:
Stopień/Y/M
00/0/120
0/88/6
1/64/12
2/45/24
3/24/42
4/10/69
5/0/130
Pozdrawiam,
Franz
Anginapectoris
Cześć Franz,
dzięki za informacje. To mi się przyda, super.
Pozdrawiam
Detlef
HenningH
Cześć,
Do moich ostatnich opakowań Tetenal też nie było dołączonych kart charakterystyki...
Na stronie
www.tetenal.de -> niemiecki -> Fotografia -> Konsumenci -> Serwis -> Pobieranie
można jednak pobrać wszystkie informacje.
Pozdrawiam
Henning