Schwedenstahl
Ahoj,
mám jeden dotaz: z důvodu větší efektivity bych chtěl naskenovat své negativy, abych měl rychlejší přehled, protože po práci s asociativním procesorem často nemám čas hned začít s pozitivy. Myslím, že by to bylo užitečné i pro předběžný výběr.
Může mi někdo poradit, jak to udělat nejlépe a nejlevněji? Nechci se příliš zabývat úpravou obrázků, čas raději investuji do kvalitní analogové práce.
Díky předem!
S pozdravem
Marwan
Asociativní proces = proces zpracování negativů nevím, jak se to tam dostalo.
AntiLynd
Ahoj Marwane,
co třeba třeba Agfa Arcus 1200? Slyšel jsem o něm samé dobré věci, prý je docela svižný a na rozdíl od mnoha jiných modelů údajně opravdu dosahuje rozlišení 1200 dpi. Jo, a umí i skenovat bez skla. A pokud se nepletu, osvětlená plocha je dost velká na to, aby se na ni vešla celá sada negativů, což je super jako náhrada za kontaktní kopírování. Ale hlavně je k mání na eBayi za pakatel, před pár dny jsem jeden ulovil za 33 eur. Až mi dorazí, konečně se můžu sám přesvědčit, co v něm je, a už nebudu muset šířit žádné městské legendy...
:ph34r:
S pozdravem
Nils.
cfb_de
Ahoj Nili,
to mohu potvrdit. Mám tenhle skener v krytu Microtek (je jiný, ale skenovací mechanismus uvnitř je prý stejný) a jsem s ním také velmi spokojený.
Není to ale k ničemu, pokud do počítače nejde nainstalovat SCSI karta nebo ji je třeba draze dokupovat?
Moje stála 14,50 :-) a obsahovala i rámečky na negativy KB/6x9/13x18. K tomu přibývá již popsaný skleněný rámeček, zásuvka je dostatečně silná, aby pojala i krycí sklo.
S pozdravem,
Franz
AntiLynd
Samozřejmě to bylo mimo jiné i díky tvému nadšení na fóru, které přispělo k mému rozhodnutí o koupi (které mi trvalo asi rok) :ph34r:
SCSI karta už leží přede mnou, připravená k instalaci. Když už zmiňuješ „krycí sklo“... na apug (nebo to bylo photo.net?) někdo zmínil, že místo držáků bez skla skenuje pouze technikou „sandwich“. Údajně tím díky lepší rovinnosti získává vyšší kvalitu, než když používá dvojité sklo, takže výsledky jsou v konečném důsledku lepší než bez skla. Udělal jsi někdy přímé srovnání? To by mě zajímalo, protože by to v zásadě bylo malé přiznání neúspěchu celého konceptu twin-plate...
s pozdravem
Nils
cfb_de
Ahoj Nili,
to ti to ale trvalo. Já ho mám teprve od srpna :-)
Srovnávací test jsem neprováděl a do konce ledna se k tomu ani nedostanu. Teď je zrovna rozebraný, mám plné ruce práce s vánočními fotokalendáři, musím ještě pracovat a kromě toho chci stihnout připravit výstavu. Budou to dva stresující týdny před dovolenou.
S pozdravem,
Franz
Guido
Ahoj!
Tenhle Arcus 1200 už nějakou dobu mám doma a jsem s ním docela spokojený. Díky dodávaným rámečkům je skenování hračka.
Jenom software občas remcá, že se nedá správně kalibrovat. Pak to zopakuju a nakonec se kalibrace podaří :ph34r: .
Levné karty UW SCSI se na
eBayi prodávají ve velkém množství. Já jsem tam svou sehnal za méně než 10 dvojmark. Pokud si pořídíte běžný model, např. od Adaptecu, jsou tyto karty většinou bez problémů rozpoznány i aktuálními operačními systémy. Počítač k tomu samozřejmě musí mít volný PCI slot ;) . Případně je třeba počítat s adaptérem pro propojení řadiče a skeneru (stačí vyhledat např. u Reicheltu SCSI adaptér).
Nemohu však říci, zda dodaný skenerový software od Agfy funguje i na Windows Vista, což by pro uživatele Windows mohlo být skutečnou nevýhodou.
Zatím
Guido
AntiLynd
Ahoj,
jo, software ke skeneru bude dalším tématem, se kterým se budu muset poprat, až mi zítra dorazí skener... Zdá se, že k tomu bude Fotolook (dá se stáhnout na stránkách Agfy), ale je to k něčemu? Vlastně se ptám: co přesně takový skenovací software vlastně dělá? Jde jen o to, automatizovat věci, tedy ušetřit mi práci, nebo umí opravdu něco, co bych nedokázal i v Gimpu, Photoshopu atd.? Nejsou data, která vycházejí ze skeneru, stejná, ať už s nebo bez skenerového softwaru? Zmínil jsi kalibraci... bylo by mi to odepřeno, kdybych se obešel bez zprostředkujícího softwaru? Otázky, otázky...
:ph34r:
s pozdravem
Nils.
Wolfgg
Ahoj Nili!
To zařízení od Agfy osobně neznám, ale obecně platí: skener bez skenovacího softwaru je stejně užitečný jako počítač bez operačního systému. Skenery jsou obvykle „hloupá“ zařízení, takže nemají zabudovaný software, díky kterému by mohly skenovat samostatně. Místo toho musí na počítači běžet skenovací software, který řídí proces skenování, tedy zadává skeneru pokyny jako „předhřátí lampy“, „kalibrace“, „naskenování předlohy s rozlišením x DPI v černobílém režimu“ a přijímá data, která skener následně odešle zpět. Data se ještě převedou do požadovaného formátu (např. TIFF nebo JPG) a uloží se na disk. Nyní přichází na řadu program pro úpravu obrázků, pomocí kterého se pak obrázek na disku upravuje. Takto vypadá obvyklý postup.
Díky „výhodám“ systému Windows existují také programy pro úpravu obrázků, pomocí kterých lze přímo spustit skenovací software a převzít obrazová data přímo ze skenovacího softwaru, aniž by bylo nutné je ukládat na disk.
S pozdravem Wolfgang
Guido
Ahoj!
Zatím jsem nenašel žádný důvod, proč Fotolook nahrazovat. Viděl jsem už výrazně horší produkty od jiných výrobců. Existuje alternativa
VueScan (dostupná i pro Linux a MacOSX), která by ale zase stála peníze.
Jinak Fotolook poskytuje rozhraní Twain, ke kterému pak přistupuje software pro úpravu obrázků za účelem skenování – to znamená, že Fotolook se spustí i při skenování například z Photoshopu. Pokud tedy nepoužíváte něco jako VueScan, u Arcusu se bez Fotolooku neobejdete.
Jednou z výhod Fotolooku je, že již zná masky rámečků pro skenování filmů.
Kalibraci provádí skener automaticky prostřednictvím skenovacího softwaru podle nastavení.
Zatím
Guido
max
Ahoj,
chápu to správně, že Arcus 1200 skutečně dosahuje rozlišení 1200 dpi při snímání formátu A4 v průsvětovém režimu?
To by se hodilo pro moje diapozitivy a negativy formátu 8x10. Tam už to mizerné rozlišení ani nevadí :ph34r:
S pozdravem
Martin
cfb_de
Ahoj Martine,
hardware v skříni Microtek to zvládne. Za čtrnáct padesát.
S pozdravem,
Franz
max
Ahoj Martine,
hardware v skříni Microtek to zvládne. Kolem čtrnácti padesáti.
S pozdravem,
Franz
Ahoj Franti,
máš k tomu Microteku nějaké označení typu?
S pozdravem
Martin
cfb_de
Ahoj Martine,
„Scanmaker 4“.
S pozdravem
Franz
Schwedenstahl
Děkuji za podrobné odpovědi. Sehnal jsem levně Agfa Arcus II. Mohl by mi někdo poradit, jakou SCSI kartu k tomu potřebuji a na co si mám dát pozor? Jsou k tomuto zařízení k dispozici i ty rámečky?
S pozdravem
Marwan
AntiLynd
Moje SCSI karta je Adaptec 2930CU. Koupil jsem ji na eBayi rovnou v balení po čtyřech za 10 eur. Tohle už dneska skoro nikdo nepoužívá. Mnoho mladých lidí dneska ani neví, co to SCSI vlastně je ;-) Můj nový Arcus s ní fungoval hned na první pokus bez problémů. Pod XP pro ni nebyl potřeba ani ovladač. Co se týče samotného skeneru (Arcus 1200): jsem docela nadšený. To samozřejmě souvisí i s tím, že teď konečně mám skener, ale i bez ohledu na to jsou výsledky (ano, i skeny černobílých filmů) rozhodně slušné. Pokud je výstupním médiem monitor. Na vyvolání to samozřejmě nestačí, ale na to je tu přece laboratoř...
S pozdravem
Nils.
max
>>Na zvětšování to samozřejmě nestačí<<
Vážně? Škoda, zrovna na to jsem ho chtěl použít ;-(
Ale ne pro malý formát, nýbrž pro formáty od 4x5" výše.
V čem je problém, Nili? V rozlišení, nebo v hustotě?
S pozdravem
Martin
AntiLynd
Nebojte se, můj názor se týkal pouze formátu KB. Tam dostávám snímky o rozměrech 1200x1800, což by mělo stačit nanejvýš na velikost pohlednice. Ale v tom nevidím žádný problém...
Co se týče hustoty: ještě jsem neprovedl žádné testy, ve kterých bych to opravdu vyzkoušel, ale je tam uvedeno Dmax 3,2, což by mělo stačit i pro většinu diapozitivů. Diapozitivy ale stejně nejsou moje parketa a mám spíše opačný problém: některé (!) skeny působí spíše mdle. Mám tu například Efke 100, oblohu s mraky, navíc v formátu A49, a kvůli ostrosti u některých snímků musím v Photoshopu tak moc „točit“ křivkou, že nakonec vycházejí tónové hodnoty za hranicí dobra a zla... znáte to, ty histogramy s mezerami... Ale takové případy jsou spíše výjimkou než pravidlem.
S pozdravem
Nils.