PM1962
Ahoj všichni!
Koupil jsem si pro zkušební účely film ADOX CMS 25 (náhrada za TP 2415) a vyvolal jsem ho. Negativy zatím vypadají v pořádku, ale ještě jsem je neskenoval. Mám teď ještě pár otázek:
1.) Existují někde křivky teploty a času? V technických údajích jsou uvedeny pouze hodnoty pro 20 stupňů. Nakonec jsem film vyvolal při 24 stupních (všechny moje chemikálie mají tuto teplotu a nechci je ochlazovat) po dobu 5 minut (25 ASA).
2.) Film je mírně šedý. Je to normální?
3.) Začátek filmu po expozici není úplně černý, je ještě trochu „průhledný“. Je to v pořádku?
Moc děkuji za vaše zkušenosti a názory!
S pozdravem
PM
SamuliSchielke
1.) Netuším.
2.) Právě si prohlížím své negativy. Jsou téměř úplně čiré.
3.) Ano, díky začátku filmu je u mých negativů také vidět skrz. Tenhle film je asi dost jemný a prostě nemá velkou hustotu. To poznáš i při vyvolávání: moc rezervy v kontrastu tam není. Jinak je to ale podle mě skvělý film. Jsi se svými fotkami spokojený?
Zdravím,
Samuli
PM1962
Ahoj Samuli!
>2.) Právě si prohlížím své negativy. Jsou téměř úplně průhledné.
Ok!
>3.) Jo, díky začátku filmu vidím skrz i u svých negativů. Tenhle film je asi
> dost jemný a prostě nemá moc velkou hustotu. To poznáš i při vyvolávání: moc
> velkého kontrastního rozsahu v rezervě tam není.
Takže je to v pořádku...
> Jinak je to ale skvělý film, myslím. Jsi spokojený se svými snímky?
No...
Ostrost je skvělá, šedé tóny jsou taky v pořádku, vykreslení stínů dobré. Mám ale na pár negativů škrábance, i když jsem film vyvolával velmi opatrně a neotíral ho (při sušení). Zvláštní...
Teď ale přichází ten velký problém:
Na negativech je spousta bílých (!!!), nepravidelných skvrn. Některé jsou velmi velké. A já nevím, co to je a odkud to pochází... :-((( Na dírkové fotoaparáty mi připadají příliš nepravidelné a částečně příliš velké.
Tento problém jsem už měl u jiného dokumentárního filmu (Gigabitfilm) a ani tam jsem nenašel řešení. Otevřu proto ještě jedno vlákno.
Máš nějaký nápad?
Aspoň teď vím, že film se dá ve Photoshopu velmi dobře retušovat...
SamuliSchielke
Netuším. Jsou ty skvrny bílé na negativu (= zcela průhledné) nebo bílé na pozitivu (= zcela neprůhledné)? V prvním případě by mohlo jít i o prach ve fotoaparátu. Už se mi to jednou stalo. Velmi nepříjemné. V druhém případě se na negativ během procesu něco nalepilo.
Na negativech, které teď mám u sebe, je nemám. Ale z prvního zkušebního cyklu si ještě pamatuji, že emulze je velmi citlivá na všechny možné druhy rušení: měl jsem na ní škrábance, prach atd. nečistoty. (Emulze se zdá být na takové věci velmi citlivá.) Při druhém pokusu jsem se obzvláště snažil o čistý proces a film jsem nejprve časově ošetřil, a výsledek byl bezchybný. V návodu stálo, že je nutné použít kysele přerušovací lázeň – zastavení vodou nestačí. Nevím, jestli to nějak souvisí, ale u mě byly negativy čistší, když jsem zastavoval kyselinou.
S pozdravem,
Samuli
PM1962
Ahoj Samuli!
>To netuším. Jsou ty skvrny bílé na negativu (=zcela průhledné) nebo bílé na >pozitivu (=zcela neprůhledné)?
Bílé na negativu...
>V prvním případě by mohlo jít i o prach ve fotoaparátu.
To si nemyslím, na to je jich příliš mnoho. A u jiných filmů takové množství skvrn nemám.
Vždycky zastavuji...
Pozdrav
PM