Dobrý den,
dnes bych vám zde rád nabídl k prodeji svůj fotoaparát Fuji GW690III, 6x9 Professional, za 1030 eur, protože věřím, že zde najde nového nadšeného fotografa.
Vím, že mnozí hned řeknou, že je to příliš drahé, ale není tomu tak, pokud správně oceníte kvalitu tohoto fotoaparátu. Jeho původní cena se naposledy pohybovala kolem 2480 eur. Fotoaparát prodávám pouze z jednoho důvodu: moje oči jsou už kvůli krátkozrakosti a presbyopii (což je pro fotografa ďábelská kombinace) v tak špatném stavu, že si s hledáčkovými fotoaparáty, měřením přes řezy a podobnými věcmi už neporadím. Momentálně mi zbývá jen můj velkoformátový fotoaparát a systém Pentax 6x7, s nimiž to ještě nějak jde. Přeji si, aby se Fuji i nadále používala, na druhou stranu však jako nezávislý umělec a fotograf nejsem dost „bohatý“, abych ji mohl darovat.
Zde tedy pár údajů pro ty, kteří Fuji ještě neznají:
Jedná se tedy o hledáčkový fotoaparát s formátem role filmu 6 x 9. Barva černá. Perfektní fotoaparát na cesty a reportáže. Představte si pocit a kvalitu Leicy M6, ale celé to větší a bez výměnných objektivů, a budete mít přibližně pravdu. Objektiv je EBC Fujinon 1:3,5 – f=90 mm (pevně zabudovaný, žádný výměnný systém) s integrovaným, vysouvacím GeLi. Tento objektiv patří k tomu nejlepšímu, co v této formátové třídě existuje; ostrý, kontrastní, prostě špičkový. Clony 3,5 až 32. Časy: T a 1 sekunda až 1/500. Fotoaparát má aretaci spouště a dvě spouště. Navíc lze připojit kabelovou spoušť. K dispozici je patice pro blesk (X) a přídavný X-synchronizační konektor pro bleskové soustavy. Součástí standardní výbavy je také vestavěná „vodováha“. Blesk lze použít při všech časech. Formát filmu/počet snímků lze nastavit na 4 snímky u filmu 120, resp. 8 snímků u filmu 120 (to je standardní nastavení) a na 16 snímků u filmu 220. K dispozici je také spoušť/počítadlo snímků (Total of shoots) (na spodní straně fotoaparátu). Ukazuje celkový počet expozic. Od poslední údržby u společnosti Fuji jsem fotoaparátem pořídil 2750 snímků (stav k 27. 11. 2006). Bylo tedy exponováno přibližně 345 filmů formátu 120. Jako ochranu objektivu nechávám nasazený UV filtr Hoya Super HMC pro 1. Součástí je také krytka objektivu a popruh. Návod k obsluze a originální obal bohužel již nemám. Ztratil jsem je. Návod ale ani není potřeba, protože fotoaparát „pochopíte“ okamžitě.
Jo, a fotoaparát je samozřejmě čistě mechanický. Nepotřebuje tedy žádné baterie. Měření expozice probíhá externě, takže je nutný bodový nebo jiný ruční expozimetr. Model GW690III byl posledním modelem této série 6x9 od Fuji. Fuji, bohužel stejně jako mnoho jiných, již nevyrábí analogové středoformátové fotoaparáty. Výroba byla ukončena, pokud se nemýlím, v roce 2004. Servis je však zajištěn. Sotva existuje něco spolehlivějšího a robustnějšího než tento Fuji. Funguje stejně dobře a přesně v chladu i v horku.
Neříkám to proto, abych ho lépe prodal nebo abych se podbízěl, ale protože to tak opravdu je; – výsledek každodenní praktické zkušenosti. Kdo by si chtěl prohlédnout fotografii fotoaparátu Fuji GW690III, může to zkusit na této externí webové stránce
http://www.pbase.com/ac/fuji6x9.
Samozřejmě je můj fotoaparát v bezvadném technickém, ale i dobrém optickém stavu. Kdo má o fotoaparát vážný zájem, měl by se ozvat co nejdříve.
Lothar