Witam,
chciałbym dziś zaoferować wam na sprzedaż mój aparat Fuji GW690III, model 6x9professional, za 1030 euro, ponieważ wierzę, że znajdzie tu prawdziwego przyjaciela wśród fotografów.
Wiem, że wielu z was od razu powie, że to za drogo, ale tak nie jest, jeśli właściwie oceni się jakość tego aparatu. Jego ostatnia cena detaliczna wynosiła około 2480 euro. Sprzedaję ten aparat tylko z jednego powodu: moje oczy są obecnie w tak złym stanie, jeśli chodzi o krótkowzroczność i prezbiopię (diabelska mieszanka dla fotografa), że nie radzę sobie już zbyt dobrze z aparatami z wizjerem, pomiarami krzyżowymi itp. W tej chwili pozostaje mi tylko mój aparat wielkoformatowy i system Pentax 6x7, z którymi jeszcze jakoś sobie radzę. Chciałbym, aby Fuji nadal był używany, z drugiej jednak strony jako niezależny artysta i fotograf nie jestem wystarczająco „bogaty”, aby go oddać.
Oto kilka danych dla tych, którzy jeszcze nie znają Fuji:
Jest to więc aparat z wizjerem na rolkę filmu w formacie 6 x 9. Kolor czarny. Idealny aparat podróżniczy i reportażowy. Wyobraźcie sobie wrażenia dotykowe i jakość Leiki M6, ale w większym rozmiarze i bez wymiennych obiektywów, a będziecie mniej więcej na właściwej drodze. Obiektyw to EBC Fujinon 1:3,5 – f=90 mm (na stałe zamontowany, bez systemu wymiennych obiektywów) z wbudowaną, wysuwaną osłoną. Ten obiektyw należy do najlepszych w tej klasie formatów; ostry, kontrastowy, po prostu świetny. Przysłony od 3,5 do 32. Czas naświetlania: T oraz od 1 sekundy do 1/500. Aparat posiada blokadę migawki i dwa spusty migawki. Dodatkowo można podłączyć spust kablowy. Dostępna jest stopka do lampy błyskowej (X) oraz dodatkowe złącze synchronizacji X dla systemów lamp błyskowych. W standardowym wyposażeniu znajduje się również wbudowana „poziomica”. Błysk może być używany przy wszystkich czasach naświetlania. Format filmu/liczbę klatek można ustawić na 4 klatki dla filmu 120, 8 klatek dla filmu 120 (jest to ustawienie domyślne) oraz 16 klatek dla filmu 220. Dostępny jest również spust migawki/licznik klatek (Total of shoots) (na spodzie aparatu). Pokazuje on łączną liczbę wyzwoleń. Od ostatniego przeglądu w serwisie Fuji aparat został przeze mnie wyzwolony 2750 razy (stan na 27.11.2006). Oznacza to, że przeprowadzono około 345 sesji naświetlania filmów 120. Na obiektywie pozostawiam filtr UV Hoya Super HMC pro 1 jako ochronę. W zestawie znajduje się również osłona obiektywu i pasek do noszenia. Niestety nie mam już instrukcji obsługi ani oryginalnego opakowania. Zgubiłem je. Instrukcja nie jest jednak potrzebna, ponieważ aparat „rozumie się” od razu.
Aha, aparat jest oczywiście całkowicie mechaniczny. Nie potrzebuje więc baterii. Pomiar ekspozycji odbywa się zewnętrznie, więc potrzebny jest punktowy lub inny ręczny ekspozymetr. Model GW690III był ostatnim modelem tej serii 6x9 firmy Fuji. Fuji, niestety podobnie jak wielu innych producentów, nie produkuje już analogowych aparatów średnioformatowych. Jeśli się nie mylę, produkcję wstrzymano w 2004 roku. Serwis jest jednak zapewniony. Nie ma prawie nic bardziej niezawodnego i wytrzymałego niż ten Fuji. Działa zawsze równie dobrze i precyzyjnie, zarówno w zimnie, jak i w upale.
Nie mówię tego, żeby lepiej go sprzedać czy się podlizywać, ale dlatego, że tak naprawdę jest; – to wynik codziennego, praktycznego doświadczenia. Kto chce zobaczyć zdjęcie aparatu Fuji GW690III, może spróbować na tej zewnętrznej stronie internetowej
http://www.pbase.com/ac/fuji6x9.
Oczywiście mój aparat jest w nienagannym stanie technicznym, ale także w dobrym stanie wizualnym. Osoby poważnie zainteresowane aparatem powinny skontaktować się jak najszybciej.
Pozdrawiam
Lothar