Anginapectoris
Dobrý den,
mám ještě jeden film Ilford FP4 PLUS 125 ve formátu KB a rád bych ho vyvolal. Mám doma i některé chemikálie, jako jsou Dokumol, Ultrafin, Ultrafin Plus, A49, Variospeed Superfix, 60% kyselina octová a fixační sůl A300.
Všechno je už trochu starší, ale stále neotevřené. Mohu z toho něco použít pro vyvolání? Jaký je rytmus míchání, při jaké teplotě je třeba provést předmáchání a je po vývoji nutné použít přerušovací lázeň? Otázky, otázky. Kontrast by měl být dobrý, přičemž barva je až na druhém místě.
S pozdravem
Detlef
skahde
Mám ještě jeden film Ilford FP4 PLUS 125 ve formátu KB a rád bych ho vyvolal. Některé chemikálie mám ještě k dispozici, jako třeba Dokumol, Ultrafin, Ultrafin Plus, A49, Variospeed Superfix, 60% kyselinu octovou a fixační sůl A300.
Všechno je už trochu starší, ale stále neotevřené.
U filmu je to samozřejmě ošemetné. Není moc s čím experimentovat. Co by v každém případě mělo být ještě v pořádku, pokud je sáček nepoškozený, je práškový vývojka A49. O ustalovači a zastavovači bych si nedělal přílišné starosti. Pokud v ustalovači není žádný bílý nebo slizký sediment, mělo by to být v pořádku.
Jako první krok bych v každém případě sehnal další film, jinak raději ten balíček daruj někomu, kdo ho může potřebovat.
S pozdravem
Stefan
cfb_de
Ahoj Detlefe,
> Dokumol
Tvrdý papírový vývojka, pro filmy naprosto nevhodná. Jedině k vyvolávání orto-emulzí, ale to přece nechceš.
> Ultrafin
Prášek? Připravit a použít, pokud nevykazuje hnědé stopy. Kapalina? Starší než tři roky? Z vlastní zkušenosti: vyhoď to. Vylišení je ekologicky přijatelné.
> Ultrafin Plus
Jak starý? Otevřený? Jak skladovaný? Bez dalších údajů žádná rada. Vylišení?
> A49
Pokud je prášek stále sypký a bílý: použij. Ale nelíbí se mi ta kašovitá zrnitost, kterou z filmů vytáhne.
> Variospeed Superfix
Jako ustalovač k vyvolání zcela nevhodný. Roztok se přidává těsně před oplachováním a výrazně až po vyvolání. *Ustalovač*!
> Kyselina octová 60 %
Při vyvolávání filmu stačí mezitím vodní lázeň s nejjemnějším Kraneburgerem. Koncentrovanou kyselinu octovou by se dalo zředit na cca 1–2 % a použít jako zastavovací lázeň, ale není to nutné. Koncentrovaná v záchodě alespoň odstraňuje vodní kámen (v záchodě, kávovar to nezvládne).
> Fixační sůl A300.
Běžný fixační roztok. Při standardním nastavení platí časy pro lázně s thiosíranem sodným. Pokud je prášek ještě bílý a sypký. Jinak: do koše.
Po vývojce není nutná přerušovací lázeň, lze také opláchnout vodou. U FP4+ není nutné předběžné namáčení a většinou vyhovují standardní časy z literatury. Je třeba je přizpůsobit vlastnímu laboratornímu postupu, proto se „ups, chci si jen tak doma vyvolat černobílý film“ většinou nepovede. To nevadí. Ve velkých laboratořích se totiž děje totéž.
Dělat si věci sám znamená učit se. Z knih, kurzů, fór, vlastními zkušenostmi a cvičením. Tak to má být a za posledních téměř 180 let to nikdy nebylo jinak. Bez ohledu na to, jaký zobrazovací proces byl použit.
S pozdravem,
Franz
Anginapectoris
Ahoj,
děkuji za odpovědi. Prošel jsem si také informace o Tetenalu. Asi to všechno můžu vyhodit do koše. Koupím si nové chemikálie. Jenže které? RODINAL, Neofin Blau, Ultrafin – a jaký ustalovač?
Dosud jsem vyvolával jen barevné negativy středního formátu a tam pro mě otázka výběru vývojky nevznikala. Vždycky jsem používal roztok od Tetenalu, který byl k dispozici i v sadě. Jen u černobílých filmů je nabídka opravdu obrovská. A k tomu ještě diskuse tady na fóru, že tenhle vývojka se hodí jen k tomuto filmu a ta druhá k tamtomu – kdo se v tom má vyznat, zvlášť když je člověk nováček. Byl bych moc rád za pár tipů.
S pozdravem
Detlef
SamuliSchielke
Ahoj Detlefe, výběr vývojky závisí na tom, co od filmu očekáváš. Jedna vývojka z filmu vytěží větší citlivost, jiná má jemné zrno, jedna odpouští chyby, jiná vyvolá přesně tak, jak si přeješ. Obecně se doporučuje průměrná vývojka, která nabízí trochu od všeho a u které malé nepřesnosti v expozici a zpracování nevadí. RODINAL je velmi dobrý, spolehlivý a má téměř neomezenou trvanlivost, pokud ti trochu zrnka nevadí a pokud nechceš film posunout. Kromě RODINALU mohu z vlastní zkušenosti doporučit D76 (identický s ID-11) a Fomadon LQN, ale ostatní, které zmiňuješ, jsou jistě stejně použitelné.
Fixační látek: vše, co je na trhu, by mělo být stejně dobré.
S pozdravem,
Samuli
skahde
Byl bych moc rád za pár tipů.
Nejprve by sis měl vybrat film, který výrazně určuje vlastnosti. Vyvolávač pak už na něm provede jen drobné úpravy. Vycházej z formátu (nahoře se psalo něco o středním formátu?) a požadavků (potřebuji maximální rozlišení, dojem ostrosti, minimálně reálných 640 ASA atd.) a nejprve si vyber film a poté vývojku, která se k filmu a požadavkům hodí. Dej mi vědět, co máš v plánu.
S pozdravem
Stefan
Anginapectoris
Nejdřív bys měl vybrat film a pak vývojku, která se k němu a k tvým požadavkům hodí. Řekni nám, co máš v plánu.
Ahoj Stefane,
co mám v plánu? Dobrá otázka. Vlastně bych chtěl zase fotit černobíle. Hrát si se světlem, kontrastem, ostrostí, neostrostí, abych například při portrétních snímcích zachytil charaktery nebo vůbec popsal nálady. Před lety jsem také začal s rozdělením tónů, ale nikdy jsem to nedokončil. Pokud si dobře vzpomínám, z černobílého negativu se vyrobily přesně 3 jednotlivé pozitiva. Myslím, že jeden podexponovaný, jeden normální a třetí přeexponovaný na ortochromním filmu, a z toho se pak asi vyrobí zase negativ. Jen jak se to přesně dělá, to už bohužel nevím. Přesně to bych chtěl zase zkusit. Možná bys mi s tím mohl poradit.
Pozdravy
Detlef
skahde
Přesně tak, rád bych se do toho zase pustil. Možná bys mi s tím mohl poradit.
Ahoj Detlefe,
promiň, ale o této konkrétní aplikaci nemám ani ponětí. Raději se k tomu raději nevyjadřovat. :spudnikwaving:
S pozdravem
Stefan