Niestety zauważyłem, że Ilfotec HC nie jest dostępny u sprzedawcy, u którego zazwyczaj składam zamówienia.
Jakie są inne możliwości?
Kto ma doświadczenie z RODINALem?
Cześć Benny,
jeśli nie możesz dostać Ilfotecu, zawsze możesz użyć Kodaka HC110. Czasy i rozcieńczenia są bezpośrednio zamienne, a wyniki nie różnią się od siebie. Możliwości są nieograniczone, a różnice są mniejsze, niż można by przypuszczać na podstawie obszernych dyskusji. Najważniejsze jest odpowiednie naświetlanie (lepiej nieco większe) i czas wywoływania (lepiej nieco krótszy). Wypróbowałem RODINAL z obydwoma filmami i zawsze uważałem wyniki za zbyt królewskie. Z filmami Agfa RODINAL sprawdził się świetnie, z Ilfordami i RODINALem nie byłem zadowolony. Przy odpowiedniej obróbce można to pewnie opanować, ale wydaje mi się, że przynajmniej na razie nie jest to coś dla początkujących.
DDX jest drogi. Przy podobnej cenie litra koncentratu DDX rozcieńcza się w proporcji 4+1, a Ilfotec HC lub Kodak HC110 w proporcji 1+31 lub wyższej. To daje 3,69 EUR za litr roztworu roboczego w przypadku DDX i 0,74 EUR w przypadku HC110, zgodnie z aktualną ceną Impex.
Pozdrawiam
Stefan