Gast
Witam,
Ponieważ w Europie nie można już dostać filmów Tri-X w formacie 8x10, szukam nowego filmu do wywołania. Kupiłem zestaw ADOX CHS 100 / Efke 100 i chciałbym poprosić o pomoc w wywołaniu arkuszy filmowych ADOX CHS 100 8x10 za pomocą wywoływarki obrotowej Colenta. Przeczytałem wiele forów i czasami ludzie polecają RODINAL, ale tego również nie można dostać w Belgii. Filmy Tri-X zawsze wywoływałem w D76 1+1 i bardzo dobrze się sprawdziło, również w przypadku filmów ADOX w prostym wywoływaczu.
Znalazłem czas wywoływania 10 minut dla D76 1+1... ?
Każda pomoc jest mile widziana
Bardzo dziękuję
Marc
uworischki
W tabeli wywoływaczy w katalogu FOTOIMPEX podano czas wywoływania filmu Efke/ADOX 100 w roztworze ID11/D76 na 8 minut. Musisz sam sprawdzić, na ile ta informacja ma zastosowanie do wywoływania przy użyciu roztworu Colenta; w przeciwnym razie zajrzyj jeszcze raz tutaj: http://www.digitaltruth.com/devchart.html
zensusa
Cześć Marc,
Do tej pory stosowałem następujące czasy i wywoływacze z filmem Efke R100/Adeox CHS100. Mój format filmu to co prawda tylko 4 x 5 cali, ale dane powinny być takie same również dla formatu 8 x 10. Wywołuję w Jobo / Rotation zawsze w temperaturze 24 stopni i po 2 minutach podgrzewania wstępnego! Ten proces wywoływania jest dostosowany do powiększalnika Jobo z głowicą typu splitgrade, czyli światłem mieszanym. Wartość gamma wynosi około 0,65. Oto kilka czasów:
Wywoływanie w Calbe R09/Adolux APH09
1:40 to 9,00 minut – czułość filmu 80 ASA
1:100 to 27,00 minut – czułość filmu 80 ASA
1:60 to 9,00 minut – czułość filmu 64 ASA
Wywoływanie w Promicrol
1:14 to 6,30 minut – czułość filmu 80 ASA
1:19 to 8,50 minut – czułość filmu 80 ASA
Wywoływacz w CG51 / lub Cube SX
1:4 odpowiada 12,30 minuty – czułość filmu 50 ASA
1:4 odpowiada 18,15 minuty – czułość filmu 100 ASA
Prawdopodobnie powyższe dane powinny wystarczyć jako wartości orientacyjne dla Twojego wywoływania rotacyjnego. Na pewno jednak będziesz musiał jeszcze wprowadzić pewne korekty.
Pozdrawiam
Lothar