erwin
Dobrý den,
mám dotaz ohledně lamp do temné komory.
Konkrétně: V odborných obchodech jsou k dostání sodíkové výbojky (např. Kaiser Duka 50).
Ty jsou však velmi drahé.
Teď moje otázka: Lze použít i výbojky dostupné v obchodech s elektrospotřebiči?
Pokud ano, kterou byste doporučili?
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Justus F.
Richard
Ahoj Erwine / Justusi,
aniž bych znal ty žárovky, o kterých píšeš, řeknu to stručně a jasně: rozhodně ne!
Sodíkové výbojky z elektroobchodů jsou podle všeho určeny k osvětlení. Jelikož jejich světlo není zrovna příjemné a především umožňuje dobré vnímání kontrastů, jedná se o klasické venkovní osvětlení. Pokud nyní porovnáš světelný výkon, který je tam potřebný, s výkonem lampy v Duka, měl bys sám dojít k závěru, že pouliční lampa v Duka nemůže být žádoucí. Viditelné světlo vždy osvětluje fotosenzitivní materiál, zda to vadí, je otázkou intenzity, délky expozice a citlivosti na dané spektrální pásmo.
Pokud jde o otázku ceny... Opravdu potřebuješ barevné osvětlení? Jsou LED diody možná alternativou?
S pozdravem
Richard
cfb_de
Ahoj Justusi,
je to prostě tak, že ve fotografii se vlastně uplatňují jednoduché základy fyzikální chemie. Například u citlivosti na světlo, stejně jako u závislosti na teplotě a koncentraci během vyvolávání.
Pokud jde o citlivost na světlo, využívá se odvozenina fotoelektrického jevu. Konkrétně toho, že pouze záření určité vlnové délky („barva světla“) interaguje s hmotou („fotopapír“).
Bohužel se naše nejoblíbenější atomy chovají jako malé děti: vědí to, ale ne vždy se tím řídí. Podíl těchto „revolučních atomů“ je vypočitatelný a velmi dobře jej popisuje tzv. Boltzmannovo rozdělení.
Praktický závěr z toho plyne, že intenzitu osvětlení je třeba udržovat na nízké úrovni, pokud nechceme mít příliš mnoho elektronových přechodů mimo požadovaný rozsah.
Zjednodušeně řečeno: málo světla, málo „revoluzérů“. Nebo: u RA-4 znamená málo světla lepší zvětšeniny.
A právě proto se sodíková pouliční lampa nehodí. Svou vysokou intenzitou záření by výrazně zvýšila počet „revoluzérských atomů“ v emulzi (jako fotograf se tomu raději říká „závoj“) a zajistila by tak nepoužitelné snímky. Kromě toho nejsou pouliční lampy v žádném případě čisté sodíkové výbojky a nesvítí pouze v sodíkovém spektru, takže makroskopicky vůbec „neodpovídají“ požadavkům papíru RA-4.
Proto se v Duka používají čisté sodíkové výbojky s úzkopásmovým spektrem. A navíc jsou spektrálně dále omezovány filtrem (v řádu 589 nm +/- 5). A jsou tmavé, kvůli Boltzmannově rozložení (nechceme žádné „revoluční atomy“) možných přechodů excitace v papíru.
Ach jo. Právě jsem se s velkou kleští prošel kvantovou chemií. Doufám, že se mi to odpustí.
S pozdravem,
Franz
Renate
Dobrý den,
nejprve jedno upřesnění: kvantová chemie neexistuje. Existuje pouze kvantová fyzika. Chemie je specifickým odvětvím fyziky.
Dosud jsem v obchodech s elektrospotřebiči nikdy neviděl sodíkovou výbojku. Ani mě nenapadá mnoho způsobů využití sodíkových výbojek. Dokonce i veřejné osvětlení se provozuje převážně pomocí rtuťových výbojek. Jedná se spíše o nicheový produkt, což zvyšuje náklady na výrobu. Sodíkové výbojky vyžadují předřadník a nelze je stmívat. Proto má Duka 50 clonu, pomocí které lze nastavit jas. Nejdražší na této lampě je však žárovka (svítidlo v spisovné němčině), která má pouze omezenou životnost.
Pro vyvolávání barev používám světelné diody. Označení „žlutá“ však nestačí. Je třeba dbát na to, aby byly specifikovány s vlnovou délkou 590 nm. To se blíží sodíkovému světlu. Bohužel spektrum, které světelné diody vyzařují, není tak úzkopásmové jako u sodíkové výbojky. Žluté LED diody vyzařují také trochu světla v zelené oblasti a vytvářejí tak barevný závoj. Proto jsem před LED diody nainstaloval ještě oranžový filtr. Stačí k tomu odpovídající barevná plastová fólie, jakou často seženete v papírnictví (v závislosti na módních trendech). Kromě toho lze LED diody skvěle stmívat. Moje světlo je nastaveno tak slabě, že sotva rozeznám, kde co leží. Proces vyvolávání není třeba sledovat, protože RA4 stejně nelze vyvolávat podle oka. Snímek nebo zkušební proužek lze posoudit až tehdy, když je suchý a leží pod lampou, kterou si člověk sám určil jako standard.
Podobné platí mimochodem i pro vývoj černobílých snímků. Všechny červené LED diody vyzařují také trochu světla v oranžové a žluté oblasti. Proto jsem před LED diody nainstaloval ještě tmavý červený filtr. Teprve s ním lampa splňuje test závoje.
S pozdravem
Renate
cfb_de
Ahoj Renate,
nejprve jedno upřesnění: kvantová chemie neexistuje. Existuje pouze kvantová fyzika. Chemie je speciální aplikací fyziky.
Možná to jako zjevná fyzička vidíš takhle. Mně jako chemikovi je však pojem kvantová chemie jako kapitola fyzikální chemie zcela běžný. A zdá se, že v tom nejsem na světě úplně sám, protože k tomu dokonce existuje i poměrně významný odborný časopis: „International Journal of Quantum Chemistry“.
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin...ETRY=1&SRETRY=0
Zatím jsem v obchodech s elektrospotřebiči nikdy neviděl sodíkovou výbojku.
To neznamená, že neexistují. Tady například můžeš koupit docela velký výběr:
http://www.eshopmall.de/Haushalt-14/MCS_La...ages_30_15.html. Vzhledem k tomu, že se nacházejí téměř na každém přechodu pro chodce, nechtěl bych nutně předpokládat, že se jedná o niche produkt.
Dalo by se také – tvými slovy – říci, že tvé tvrzení je prostě nesprávné!!!
S pozdravem,
Franz
Renate
Dobrý den,
Obchod, který uvedl Franz, je bohužel slepá ulička. Lampy, které tam nabízejí, nejsou sodíkové výbojky, ale vysokotlaké výbojky s směsí plynů. Část plynu sice tvoří sodík, ale zbytek může být xenon, rtuť, amalgám nebo něco jiného. U všech žárovek je uvedena barevná teplota přibližně 2000 K, což neodpovídá monochromatickému světlu. Světlo obsahuje více či méně podílů z celého spektra, což je pro temnou komoru nevhodné. Je také třeba mít na paměti, že tyto žárovky se nikdy nesmí jednoduše zašroubovat do vhodné objímky. Bez odpovídajícího předřadníku a zapalovače to buď nefunguje, nebo po nějaké době dojde ke zkratu.
Osram a Philips vyrábějí také čisté nízkotlaké sodíkové výbojky. Mají patici SOX. Ty by se pro temnou komoru skutečně hodily. Asi by se dal najít i prodejce. Ale k čemu? S LED diodami je to jednodušší a mnohem levnější.
Mimochodem, v oblasti, kde bydlím, se čisté sodíkové výbojky v silničním provozu používají jen zřídka. Trvám tedy na svém tvrzení, že se jedná o niche produkt.
S pozdravem
Renate
kohlenklau
Ahoj všichni!
Právě jsem narazil na toto vlákno.
Já sám jako svítidlo Color Duka používám žlutý 12V LED reflektor, jehož světlo je navíc filtrováno hnědou sklenicí od marmelády. Celé to funguje skvěle jako nepřímé osvětlení. Stojí to skoro nic a baví mě to!
To by mělo sloužit jako inspirace: pro černobílé multigrade snímky se skvěle hodí červený LED reflektor s paticí E27, který se zašroubuje do běžné žárovky.
S pozdravem Michael