xamxam
Ahoj všichni,
už nějakou dobu si doma vyvolávám filmy C41 (chemikálie od Rollei) a teď bych si rád pořídil větší nádobu. Zajímalo by mě, jestli mohu bez problémů vyvolávat filmy od různých výrobců najednou. Na internetu jsem k tomuto tématu našel jen velmi málo informací – a když už, tak byly protichůdné.
Chtěl bych se tedy zeptat, jaké jsou vaše zkušenosti: jdou různé značky bez problémů dohromady, nebo jen stejná značka, ale různé typy (Ektar, Portra atd.), nebo se dá s čistým svědomím všechno smíchat dohromady?
Díky předem!
S pozdravem,
Max
MirkoBoeddecker
Proces C-41 je standardizovaný. Všechny filmy mají stejnou dobu vyvolávání a vyvolávají se společně ve velkém laboratoři.
Pokud teprve začínáš, doporučuji ti však nejprve vyvolat jednotlivé filmy a případně proces vylepšit.
Při malém množství chemikálií je třeba případně zohlednit prodlužovací faktory.
S pozdravem,
Mirko
xamxam
Ahoj Mirko,
děkuji za rychlou odpověď. Myslím, že jsem se nevyjádřil dost jasně – nejde mi o citlivost ISO a dobu vyvolávání, protože si uvědomuji, že to je standardizované. Spíše mi jde o následující citát:
„[...] ale každý výrobce filmu má mírně odlišné složení emulze, které pak mohou vzájemně reagovat a vést k nežádoucím barevným posunům.“
Myslel jsem na něco jako zbytky vrstvy proti světelným kruhům, které nebyly při předpláchnutí úplně vypláchnuty? Voda, která při předpláchnutí vytéká, má podle výrobce vždy úplně jinou barvu, alespoň u mě?
Nebo jsou to všechno zcela neopodstatněné obavy?
Díky!
S pozdravem,
Max
Clemens
Ahoj všichni,
jako kvalifikovaný laborant ve fotolaboratoři ti mohu říct, že jsem o tom nikdy neslyšel. Ať už ve specializovaných nebo velkých laboratořích, ale i v malých minilabových přístrojích, procházejí filmy různých výrobců pravidelně společně nebo postupně jednotlivými lázněmi a nevzpomínám si, že by to někdy způsobilo nějaké problémy. Často by to ani nebylo organizačně možné, filmy předem třídit podle druhů/značek. Jo, a předmáchání se tam taky nedělá, to ve standardním procesu C-41 vůbec není plánováno.
Článek, ze kterého cituješ, se pokud vím nevztahuje na C-41, ale na E-6. Ale ani tam mi není známo, že by se filmy předem třídily.
xamxam
Děkuji za informaci. Zmíněný článek se sice týká C41, ale velmi by mě překvapilo, kdyby na tom něco bylo. Chtěl jsem si jen pro jistotu ověřit, protože mi to hodně usnadní práci.
Ještě by mě ale zajímalo: nemusím vůbec provádět předmytí? Vždycky mě totiž překvapuje, jak různě zbarvená je voda, která z toho vytéká. Vždycky se mi zdálo, že by se to jinak při vyvolávání uvolnilo a zbarvilo nebo znečistilo vývojku? To byla dosud moje laická obava, proto jsem vždy pečlivě proplachoval a tím zároveň předehříval plechovku. Takže předplachování rozhodně není nutné?
jonny
V procesu C41, tak jak jej definovala společnost Kodak a jak jej provádějí všechna profesionální laboratoře po celém světě, se NEPROVÁDÍ žádné předmáchání. TEČKA. Předmáchání je taková amatérská záležitost, kterou se provádí jen proto, aby se plechovka a její obsah ohřály na správnou teplotu a aby se zabránilo nerovnoměrnému vyvolání při zpracování v plechovce, nic víc.
€
Takže přestaň si lámat hlavu s tím, co se tam možná děje s nějakými barvivy a pomocnými látkami a tak dále a tak dále. Samozřejmě se rozpustí ve vývojce a samozřejmě se vývojka zbarví, ale samozřejmě výrobci tyto pomocné látky testují, aby proces negativně neovlivňovaly. Cokoli jiného by bylo přece úplně idiotské.
€
Pokud se bojíš o dokonalou kvalitu svých výsledků, měl by ses raději zamyslet nad tím, jak dosáhnout 37,8 stupňů s požadovanou přesností a stálostí, a pečlivě dbát na to, aby tvůj BLIX fungoval správně, pokud tvůj kit BLIX používá (standard C41 je oddělená bělící a ustalovač).
xamxam
Dobře, děkuji za podrobnou odpověď!