xamxam
Cześć wszystkim,
Od jakiegoś czasu wywołuję w domu filmy C41 (chemikalia firmy Rollei) i chciałbym teraz kupić większą kadzię. Zastanawiam się, czy mogę bez problemu wywoływać jednocześnie filmy różnych producentów. W internecie znalazłem bardzo niewiele informacji na ten temat, a te, które znalazłem, były sprzeczne.
Chciałbym więc zapytać, jakie są wasze doświadczenia: czy różne marki można bez problemu łączyć, czy tylko te same marki, ale różne rodzaje (Ektar, Portra itp.), czy też można bez obaw mieszać wszystko razem?
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam,
Max
MirkoBoeddecker
Proces C-41 jest znormalizowany. Wszystkie filmy mają ten sam czas wywoływania i są wywoływane razem w dużym laboratorium.
Jeśli dopiero zaczynasz, radzę jednak najpierw wywołać pojedyncze filmy i w razie potrzeby zoptymalizować proces.
W przypadku niewielkich ilości odczynników chemicznych należy ewentualnie uwzględnić współczynniki wydłużające czas wywoływania.
Pozdrawiam,
Mirko
xamxam
Cześć Mirko,
dzięki za szybką odpowiedź. Chyba nie wyraziłem się jasno – nie chodzi mi o czułość ISO i czas wywoływania, bo zdaję sobie sprawę, że to jest ustandaryzowane. Chodzi mi raczej o następujący fragment:
„[...] ale każdy producent filmów ma nieco inny skład emulsji, a składniki te mogą ze sobą reagować i powodować niepożądane zmiany barw”.
Myślałem o czymś w rodzaju resztek warstwy chroniącej przed efektem halo, które nie zostały całkowicie wypłukane podczas wstępnego płukania? Woda, która wypływa podczas wstępnego płukania, ma zawsze zupełnie inny kolor w zależności od producenta, przynajmniej u mnie?
A może to wszystko są całkowicie bezpodstawne obawy?
Dziękuję!
Pozdrawiam,
Max
Clemens
Cześć wszystkim,
Cóż, jako wykwalifikowany technik fotograficzny mogę powiedzieć, że nigdy o tym nie słyszałem. Zarówno w laboratoriach specjalistycznych, jak i w dużych laboratoriach, a także w małych urządzeniach typu minilab, filmy różnych producentów regularnie przechodzą przez kąpiele razem lub jeden po drugim i nie pamiętam, żeby kiedykolwiek pojawiły się z tym jakieś problemy. Często nie byłoby to w ogóle możliwe z organizacyjnego punktu widzenia, aby wstępnie sortować filmy według rodzajów/marek. Aha, i nie stosuje się tam też wstępnego namaczania, co w standardowym procesie C-41 w ogóle nie jest przewidziane.
Artykuł, z którego cytujesz, nie odnosi się, o ile mi wiadomo, do C-41, ale do E-6. Jednak również w tym przypadku nie słyszałem, aby filmy były wstępnie sortowane.
xamxam
Bardzo dziękuję za informację. Wspomniany artykuł dotyczy wprawdzie procesu C41, ale bardzo bym się zdziwił, gdyby w tym było coś na rzeczy. Chciałem się tylko upewnić, bo to znacznie mi ułatwia sprawę.
Ciekawe jest dla mnie jeszcze jedno: nie muszę w ogóle wstępnie płukać? Zawsze dziwi mnie bowiem różna barwa wody, która z tego wypływa. Zawsze wydawało mi się, że w przeciwnym razie podczas wywoływania substancje te uległyby uwolnieniu i zabarwiłyby lub zanieczyściły wywoływacz? Takie były dotychczas moje amatorskie obawy, dlatego sumiennie przepłukiwałem kasetę, a tym samym jednocześnie podgrzewałem ją do odpowiedniej temperatury. Czyli wstępne płukanie zdecydowanie nie jest konieczne?
jonny
W procesie C41, zgodnie z definicją firmy Kodak i stosowanym przez wszystkie profesjonalne laboratoria na całym świecie, NIE MA etapu wstępnego namaczania. KROPKA. Wstępne namaczanie to amatorska praktyka, której stosuje się wyłącznie w celu doprowadzenia kasety i jej zawartości do odpowiedniej temperatury oraz zapobiegania nierównomiernemu wywoływaniu podczas obróbki kasety – nic więcej.
€
Więc przestań się martwić o to, co może się dziać z jakimiś barwnikami, substancjami pomocniczymi i tak dalej. Oczywiście rozpuszczają się one w wywoływaczu i oczywiście wywoływacz zmienia kolor, ale oczywiście producenci testują takie substancje pomocnicze pod kątem tego, czy nie wpływają one negatywnie na proces. Wszystko inne byłoby przecież kompletną bzdurą.
€
Jeśli obawiasz się o idealną jakość swoich wyników, lepiej zastanów się, jak osiągnąć 37,8 stopni z wymaganą dokładnością i stałością oraz bardzo dokładnie upewnij się, że Twój BLIX działa prawidłowo, jeśli Twój zestaw wykorzystuje BLIX (standard C41 to oddzielna kąpiel wybielająca i utralacz).
xamxam
W porządku, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź!