fotolux
Ahoj,
jsem v vyvolávání černobílých negativů ještě docela nováček, právě jsem vyvolala své první dva filmy Tmax100 v RODINALu 1+25 (5,5 min, 5 min fixace) a jsem trochu na pochybách... Momentálně schnou ;-)
Mají růžový nádech... u mých Trx400 tomu tak není?!?!
Je to normální?
Jak by to vypadalo při skenování v režimu RGB??
Těším se na vaše odpovědi!
Oliver
cfb_de
Ahoj Olivere,
to je normální (v tom smyslu, že „se to stává“), ale dobré to není. Ochrana proti světelným kruhům se nerozpustila úplně. Můžeš zkusit tři věci: dodatečné fixování, dodatečné opláchnutí nebo… pověsit film na tři dny do okna.
Jak to bude se skenováním, to nevím.
Filmy TMax vyžadují podstatně delší dobu fixace, mimo jiné i z tohoto důvodu, a rychleji vyčerpávají fixační lázeň (obsah jodidu v emulzi). Zatímco u klasických filmů je namáčím v litru fixační lázně, u filmů TMax povoluji maximálně čtyři (X55 1+7).
S pozdravem,
Franz
fotolux
Ahoj Františku, moc děkuji!
Jelikož jsem pro streetovou fotografii přešel na černobílou a chci si film vyvolávat sám, hledám pro své účely ten správný film... V mokrém vyvolávání se mi nejvíc líbí TRX... jen jeho skenovatelnost je průměrná.
Jaký film používáš ty?
S pozdravem
Oliver
PS: Co se stane s filmem, když ho nechám viset v okně?
cfb_de
Ahoj Olivere,
Filmy si pořizuji podle potřeby, stejně tak i vývojky. Momentálně pokrývám své potřeby v oblasti malého formátu pomocí HP5+ a TMax400, v závislosti na zamýšleném účelu a požadované citlivosti je vyvolávám v RODINALu nebo Spur HRX-II.
Ve středním formátu je a zůstává to HP5+, Efke/ADOX 50 právě mizí ve prospěch TMax100, občas se do foťáku dostane TMax400. Vývojky jsou rovněž RODINAL a HRX-II, občas si připravím vlastní.
Pro GF plánuji (fotoaparát ještě není kompletní) nejprve Fomapan-100/Classic-400/RODINAL. Pro příležitostné focení s Minoxem používám Delta100/TMax100 (co zrovna mám po ruce) a vyvolávám v HRX-II.
S pozdravem,
Franz
p.s.: Dávej prosím pozor, jestli chceš napsat „TMX“ nebo „TRX“. Nepřesnosti v tomto bodě se ti vymstí nejpozději při doporučeních k vyvolání tady na fóru.
Wolfgg
Oliver: Doba fixace je jako obvykle dvojnásobek doby čirění, poté po praní nechte v plechovce ještě trochu vody, každých 5–10 minut ji vypusťte a zkontrolujte, zda je voda bezbarvá. Při teplotě 35–40 °C se zbývající světelný prstenec odstraní rychleji. Teplotu však zvyšujte pomalu, počínaje od 20 °C.
S pozdravem Wolfgang
Renate
Dobrý den,
Ochranu proti světelným skvrnám lze odstranit ve vývojce. Jelikož však vývojky mají různou alkalitu, někdy to jde lépe a jindy hůře. Já jsem tu růžovou barvu vždy ignoroval a nikdy jsem s tím neměl problémy. Časem zmizí sama od sebe.
Skenování černobílých filmů:
Všechny filmy, které po zpracování stále obsahují stříbro v emulzi, nelze běžnými skenery dobře zpracovat. Zrno je vždy rušivé a je třeba velmi pečlivě volit parametry skenování. Snadněji se skenují pouze filmy založené na technologii barevného filmu, tedy všechny filmy vyvolávané procesem C41 nebo E6. Existuje několik černobílých filmů, které však neznám. Vždy dávám přednost kompletnímu analogovému procesu.
S pozdravem
Renate
cfb_de
Ahoj Renate,
teď jsem na řadě já :-)
Alkalizit?
To neexistuje. Existuje „Alkalit“ a (zastaralé) „Alkalinit“.
S pozdravem,
Franz
Renate
Ahoj Franti,
Tvé tvrzení je prostě nesprávné!!!
S pozdravem
Renate
Kovář, drž se svého řemesla.
cfb_de
Ahoj Renate,
už je to lepší?
S pozdravem,