fotolux
Cześć,
jestem jeszcze dość początkujący w wywoływaniu negatywów, właśnie wywołałem moje pierwsze 2 rolki Tmax100 w RODINALU 1+25 (5,5 min, 5 min utrwalania) i nie jestem pewien, czy wszystko poszło dobrze... W tej chwili się suszą ;-)
Mają różowy odcień... w przypadku moich filmów Trx400 tak nie jest?!?!
Czy to normalne?
Jak to będzie wyglądało podczas skanowania w trybie RGB?
Czekam na Wasze odpowiedzi!
Oliver
cfb_de
Cześć Oliver,
To normalne (w sensie „zdarza się”), ale nie jest to dobre. Filtr przeciwhalo nie rozpuścił się całkowicie. Możesz spróbować trzech rzeczy: ponownego utrwalenia, ponownego płukania lub… powieszenia filmu na trzy dni w oknie.
Nie wiem, jak to wygląda w przypadku skanowania.
Filmy TMax wymagają znacznie dłuższego czasu utrwalania, m.in. z tego powodu, i szybciej zużywają utrwalacz (zawartość jodu w emulsji). Podczas gdy w przypadku klasycznych filmów zanurzam je w litrze utrwalacza, w przypadku filmów TMax dopuszczam maksymalnie cztery (X55 1+7).
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
fotolux
Cześć Franz, wielkie dzięki!
Ponieważ w końcu zdecydowałem się na SW do fotografii ulicznej i chcę sam wywoływać zdjęcia, szukam jeszcze odpowiedniego filmu do moich potrzeb... W procesie wywoływania na mokro najbardziej podoba mi się TRX... tylko jego skanowalność jest średnia.
Jakiego filmu używasz?
Pozdrawiam
Oliver
PS: Co się stanie z filmem, jeśli zostawię go w oknie?
cfb_de
Cześć Oliver,
Filmy wybieram w zależności od potrzeb, podobnie jak wywoływacze. Obecnie na potrzeby formatu KB używam HP5+ i TMax400, w zależności od zamierzonego efektu i pożądanej czułości wywołuję je w RODINALu lub Spur HRX-II.
W formacie średnim jest i pozostaje HP5+, Efke/ADOX 50 właśnie odchodzą na rzecz TMax100, od czasu do czasu do aparatu trafia TMax400. Wywoływacze to również RODINAL i HRX-II, od czasu do czasu własna mieszanka.
W przypadku GF planuję (aparat nie jest jeszcze w pełni skompletowany) na początek używać Fomapan-100/Classic-400/RODINAL. Do sporadycznego fotografowania aparatem Minox używam Delta100/TMax100 (cokolwiek akurat mam pod ręką) i wywołuję w HRX-II.
Pozdrawiam,
Franz
p.s.: Uważaj, czy chcesz napisać „TMX”, czy „TRX”. Niedokładności w tym miejscu mogą ci się zemścić najpóźniej przy zaleceniach dotyczących wywoływania na tym forum.
Wolfgg
Oliver: Czas utrwalania jak zwykle – dwukrotność czasu klarowania, a po płukaniu pozostawić jeszcze trochę wody w pojemniku, co 5–10 minut ją spuszczać i sprawdzać, czy jest bezbarwna. W temperaturze 35–40°C pozostała ochrona przed efektem halo znika szybciej. Należy jednak powoli podnosić temperaturę, zaczynając od 20°C.
Pozdrawiam, Wolfgang
Renate
Witam,
Efekt „lichthof” można usunąć w wywoływaczu. Ponieważ jednak wywoływacze mają różną zasadowość, czasami wychodzi to lepiej, a czasami gorzej. Zawsze ignorowałem ten różowy odcień i nigdy nie miałem z tym problemów. Z czasem znika samoczynnie.
Skanowanie filmów czarno-białych:
Wszystkie filmy, które po wywołaniu nadal zawierają srebro w emulsji, nie nadają się do obróbki za pomocą zwykłych skanerów. Ziarno jest zawsze uciążliwe i trzeba bardzo starannie dobierać parametry skanowania. Łatwiejsze do skanowania są tylko filmy oparte na technologii kolorowej, czyli wszystkie filmy wywołane w procesie C41 lub E6. Istnieje kilka filmów czarno-białych, ale ich nie znam. Zawsze preferuję całkowicie analogowy proces.
Pozdrawiam
Renate
cfb_de
Cześć Renate,
teraz moja kolej :-)
Alkalizit?
Nie ma czegoś takiego. Jest „Alkalit” i (przestarzałe) „Alkalinit”.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz
Renate
Cześć Franz,
Twoje stwierdzenie jest po prostu błędne!!!
Pozdrawiam
Renate
Każdy niech się trzyma tego, na czym się zna.
cfb_de
Cześć Renate,
Teraz już lepiej?
Pozdrawiam serdecznie,
Franz