Cześć!
...kiedy nie widać, że to tam jest, ale od razu by się zauważyło, gdyby tego zabrakło – jeśli wiesz, o co mi chodzi.
Tak, rozumiem: tak jest w przypadku wielu byłych... B)
Ale wracając do tematu:
Na razie dziękuję za informacje!
Znajomy, od którego mam sprzęt (tak, jest do KB), polecił mi filmy Agfa i RODINAL Agfa – ale zaznaczył, że Agfa jest już tylko w wyprzedaży.
Nie byłoby zbyt mądre (zwłaszcza na początek) próbować się skupiać na czymś, czego wkrótce już nie będzie.
Jako alternatywę polecono mi jeszcze Ilford – ale wydaje mi się to trochę za drogie na początek, żeby po prostu spróbować.
Przeglądałem w sieci (nie tylko) katalog online FOTOIMPEX – i jestem trochę przytłoczony różnorodnością możliwości.
Są też marki, o których nigdy wcześniej nie słyszałem: Efke, ADOX, Foma, Spur, Moersch i wiele innych – co nie ułatwia sprawy.
Na początek ważne byłoby dla mnie przede wszystkim, żeby w ogóle uzyskać zdjęcia na papierze – ale z możliwością, że przy użyciu wybranych materiałów (czyli rodzajów filmów, papieru i wywoływaczy) uda mi się faktycznie uzyskać dobre zdjęcie.
Nie mam pojęcia, co mi się szczególnie spodoba – wiem tylko, czego nie chcę: mdłych zdjęć, na których wszystko się zlewa, i zdjęć, które wyglądają jak te z konkursu LPG „Najprostsze bruzdy” z 1975 roku, opublikowanych w gazecie „Neues Deutschland”... (pomimo wszystkich moich obaw: już samo uzyskanie czegoś takiego byłoby sukcesem)
Jakie „standardowe” kombinacje stosujecie tutaj – i dlaczego właśnie te?
Thomas