monochrom
Witam wszystkich,
W moim Contaxie RX (lustrzanka pełnoklatkowa) lustro opada dopiero około minuty po naciśnięciu spustu migawki. W takich warunkach robienie zdjęć oczywiście nie sprawia przyjemności – dlatego zaniósłem aparat do serwisu Nikon w Hamburgu. Pracownicy serwisu uprzejmie zgodzili się naprawić mój Contax.
W kosztorysie widnieje koszt materiałów w wysokości 14 euro, natomiast koszt robocizny, wynoszący aż 180 euro, jest dla mnie, jako studenta, nieco zbyt wysoki. Na moje zapytanie poinformowano mnie, że system lustra i mechanizm lustra wymagają przeglądu i ponownego wyregulowania. Czy to naprawdę tak skomplikowane? Czy jest tu ktoś na tyle obeznany z techniką, aby móc mi powiedzieć, czy te koszty są uzasadnione?
Pozostaje mi jeszcze opcja wysłania aparatu do firmy Tritec, która przejęła naprawy aparatów Contax. Oczywiście miałoby to sens tylko wtedy, gdyby łączna kwota 220 euro w firmie Nikon była zdecydowanie zbyt wysoka.
Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
Matthias
PeterVolkmar
Cześć,
zadzwoń do „JRK-Service”. Facet ten zajmował się kiedyś serwisowaniem aparatów Contax i nadal wykonuje naprawy. Bez problemu podał mi cenę nowej „szmatki” wraz z wymianą w aparacie RTS II – o ile jeszcze jest dostępna ;-)
JRK-Service 040-86680342
Pozdrawiam, Peter
Renate
Witam,
Od czasu do czasu sam wykonuję proste naprawy moich aparatów. Zajmuje mi to wiele godzin.
Jeśli ktoś ma wątpliwości, czy takie naprawy są naprawdę tak skomplikowane, powinien zaopatrzyć się w zepsuty aparat i spróbować go raz rozłożyć. Jeśli potem ma się jeszcze ochotę i cierpliwość, można spróbować go ponownie złożyć.
180 € to około 3 godziny pracy. To cholernie szybko jak na taki problem.
Pozdrawiam
Renate