Anginapectoris
Dobrý den,
ví někdo, jestli je možné si barevný vývojku pro pozitivní zpracování barevného procesu RA-4 vyrobit levně a bez velkého úsilí doma? Na internetu je spousta návodů na domácí výrobu fotografických chemikálií, ale ne zrovna na barevnou vývojku.
S pozdravem
Bypass
Wolfgg
Ahoj,
zkus to s tímto:
800 ml vody
4 ml Fotoplexu 1
0,5 ml Fotoplexu 2
30 g uhličitanu draselného
0,2 g síranu sodného (sicc)
4 ml diethylhydroxylaminu
10 ml triethanolaminu
2 g kuchyňské soli
0,01 g bromidu draselného
5 g CD3
Doplň vodu na 1000 ml
Doba vyvolávání při 20 °C je maximálně 2 minuty.
S pozdravem, Wolfgang
Wolfgg
Zde je ještě jeden recept na RA4 s CD4:
800 ml vody o teplotě 20 °C
5 ml Fotoplexu 1
0,5 ml Fotoplexu 2
6 ml diethylhydroxylaminu
100 g uhličitanu draselného
10 ml triethanolaminu
3 g kuchyňské soli
6 g CD4
Doplnit vodu na 1000 ml
Doba vyvolávání cca 1 min při 20 °C
S pozdravem Wolfgang
Anginapectoris
Ahoj,
zkus to s tímto složením:
800 ml vody
4 ml Fotoplexu 1
0,5 ml Fotoplexu 2
30 g uhličitanu draselného
0,2 g síranu sodného (sicc)
4 ml diethylhydroxylaminu
10 ml triethanolaminu
2 g kuchyňské soli
0,01 g bromidu draselného
5 g CD3
doplnit vodou na 1000 ml
Doba vyvolávání při 20 °C je maximálně 2 minuty.
S pozdravem Wolfgang
Ahoj,
děkuji za rychlou odpověď. Výroba se zdá být jednoduchá. Jen kde seženu suroviny. Nemám ani ponětí.
S pozdravem
Bypass
CPD
Ahoj Bypassi,
existuje sbírka receptů od nějakého pana Raffaye, v níž je i několik receptů na barevné medvědy. Tuto knihu, ve skutečnosti svázané fotokopie, lze (bylo možné?) zakoupit u firmy Brenner za nemalé peníze. U tohoto prodejce je k dispozici také výběr fotochemikálií, které však nejsou zrovna levné.
Sbírka receptů je místy chybná a autor sám přiznává, že mnoho z receptů nikdy sám nevyzkoušel. Bylo by hezké, kdyby ještě doplnil, s kterými má zkušenosti a s kterými ne. V mnoha ohledech mi sbírka receptů připadá prostě jen opsaná a je plná pravopisných chyb a nesprávných překladů. Například amerického fotografa Westona píše důsledně jako „Westen“ a pojem „edge effect“ překládá jako „Eckeneffekt“. Za tu cenu bych očekával trochu větší pečlivost. Pokud to ale přesto chceš, mohu ti v těchto dnech rád sdělit pár receptů.
Ale – opravdu si to chceš udělat, ty barevné medvědy? U černobílých medvědů to ještě může být oprávněné, připravit si je sám? Nemyslím si totiž, že to vyjde levněji, nemluvě o konzistenci tvých medvědů.
Pozdravy CP
Wolfgg
Tento recept s CD4 jsem úspěšně používal dlouhá léta.
Zde jsou doplňující informace:
http://www.bonavolta.ch/hobby/en/photo/c41_ra4_chemicals.htm
nebo patentové popisy společnosti Kodak:
http://www.patentstorm.us/patents/5578431-description.html
S pozdravem, Wolfgang
Wolfgg
Zrovna jsem tu náhodou narazil na někoho, kdo také používá metodu „Self-Application“ u značky Color:
http://www.fotolaborinfo.de/fotolabor/fselans.htm
S pozdravem, Wolfgang
Wolfgg
A pro ty, kteří si chtějí potřebnou váhu dokonce sami sestavit, zde:
http://www.geocities.com/ResearchTriangle/...693/waage2.html
S pozdravem, Wolfgang
ravebenni
Mohu pomocí černobílého ustalovače odstranit stříbro z papíru Ra4?
Mám tu roli papíru Ra4 o rozměrech 158 m × 10 cm. Podle toho, co jsem četl, bych od něj už neměl očekávat žádné použitelné výsledky. Teď si kladu otázku, zda z něj mohu alespoň získat zpět stříbro. Jelikož mám černobílý ustalovač, bylo by skvělé, kdyby to šlo. Poté by bylo nutné odstranit stříbro z ustalovače.
Pomineme-li s tím spojenou námahu: uvolní SW Fixierer stříbro z papíru Ra4?
cfb_de
Ahoj Benjamine,
ano, to jde. Finanční náklady na fixační roztok, následné odstranění stříbra a čištění stříbra však výrazně převyšují hodnotu stříbra.
Kromě toho bys musel papír fixovat ve tmě. Jak bys to prakticky provedl? Je to přece jen téměř 16 m².
S pozdravem,
Franz
ravebenni
Děkuji za odpověď.
Nechápu však, proč bych to měl dělat ve tmě. Když vyzkouším svůj stříbrný ustalovač na kousku nevyvolaného filmu, také se vyjasní. Zůstane v něm nepatrné, neviditelné množství stříbra, které vzniklo působením světla, takzvaný latentní obraz.
Prosím, opravte mě, pokud se mýlím.
Je mi jasné, že na tom nemůžu vydělat. Mám to spíš na mysli kvůli životnímu prostředí. Pokud chemikálie, které odevzdávám do sběrného dvora, nakonec stejně skončí jako popel ze spalování ve vzduchu, raději z nich předtím vyberu stříbro. Celé je to zatím jen teorie. Zatím nemám žádné zařízení na odstraňování stříbra.
cfb_de
Ahoj Benjamine,
fixace ve tmě zvyšuje výtěžnost právě o ten latentní obraz. Při denním světle se totiž nevytvoří jen latentní obraz, ale ten se už i fyzicky výrazně vyvolá.
Co se týče životního prostředí: Spalovny mají systém čištění spalin a prakticky nevypouštějí žádný prach. A i kdyby ano: množství spalin vznikajících při spalování papírového nosiče je mnohem větší než to malé množství stříbra v emulzi. Znečištění životního prostředí způsobené samovolným odstraňováním stříbra považuji za mnohem větší.
Vyhoď roli do domovního odpadu, pokud ji nechceš předtím z čistě akademického zájmu částečně zbavit stříbra.
S pozdravem,
Franz