Anginapectoris
Witam,
czy ktoś wie, czy wywoływacz do procesu kolorowego RA-4 (wywoływanie pozytywów) można niedrogo i bez większego wysiłku przygotować samodzielnie? W Internecie jest wiele instrukcji dotyczących samodzielnego przygotowywania chemikaliów fotograficznych, ale nie ma ich w odniesieniu do wywoływacza kolorowego.
Pozdrawiam
Bypass
Wolfgg
Cześć,
spróbuj następującej receptury:
800 ml wody
4 ml Fotoplex 1
0,5 ml Fotoplex 2
30 g węglanu potasu
0,2 g siarczanu sodu (suchego)
4 ml dietylohydroksyloaminy
10 ml trietanoloaminy
2 g soli kuchennej
0,01 g bromku potasu
5 g CD3
Dopełnij wodą do 1000 ml
Czas wywoływania w temperaturze 20°C do 2 minut.
Pozdrawiam, Wolfgang
Wolfgg
Oto jeszcze jedna receptura RA4 z dodatkiem CD4:
800 ml wody o temperaturze 20°C
5 ml Fotoplex 1
0,5 ml Fotoplex 2
6 ml dietylohydroksylaminy
100 g węglanu potasu
10 ml trietanoloaminy
3 g soli kuchennej
6 g CD4
Uzupełnić wodą do 1000 ml
Czas wywoływania ok. 1 min w temperaturze 20°C
Pozdrawiam, Wolfgang
Anginapectoris
Witaj,
spróbuj następującej receptury:
800 ml wody
4 ml Fotoplex 1
0,5 ml Fotoplex 2
30 g węglanu potasu
0,2 g siarczanu sodu (suchego)
4 ml dietylohydroksyloaminy
10 ml trietanoloaminy
2 g soli kuchennej
0,01 g bromku potasu
5 g CD3
Woda do 1000 ml
Czas wywoływania w temperaturze 20°C do 2 minut.
Pozdrawiam, Wolfgang
Witam,
dziękuję za szybką odpowiedź. Wygląda na to, że przygotowanie jest proste. Tylko skąd mam wziąć składniki? Nie mam pojęcia.
Pozdrawiam
Bypass
CPD
Cześć Bypass,
istnieje zbiór przepisów autorstwa pana Raffaya, w którym znajduje się również kilka przepisów na Colorbäer. Książkę tę – a właściwie oprawione fotokopie – można (można było?) nabyć w firmie Brenner za sporą sumę. W tej firmie wysyłkowej dostępny jest również wybór chemikaliów fotograficznych, choć niekoniecznie w przystępnych cenach.
Zbiór przepisów jest miejscami błędny, a autor przyznaje, że wielu z nich nigdy sam nie wypróbował. Byłoby miło, gdyby dodał, z którymi ma doświadczenie, a z którymi nie. W wielu miejscach zbiór przepisów wydaje mi się po prostu skopiowany i pełen błędów ortograficznych oraz błędnych tłumaczeń. Na przykład amerykańskiego fotografa Westona pisze on konsekwentnie jako „Westen”, a termin „edge effect” tłumaczy jako „efekt krawędziowy”. Biorąc pod uwagę cenę, oczekuję nieco większej staranności. Jeśli jednak koniecznie chcesz to mieć, chętnie podzielę się z Tobą w najbliższych dniach kilkoma przepisami.
Ale – czy naprawdę chcesz sobie to zrobić, te kolorowe wywoływacze? W przypadku wywoływaczy czarno-białych może to jeszcze mieć sens, żeby przygotowywać je samodzielnie? Nie sądzę bowiem, żeby wyszło taniej, nie mówiąc już o stałej jakości twoich wywoływaczy.
Pozdrawiam, CP
Wolfgg
Z powyższą recepturą z CD4 korzystałem z powodzeniem przez wiele lat.
Dodatkowe informacje można znaleźć tutaj:
http://www.bonavolta.ch/hobby/en/photo/c41_ra4_chemicals.htm
lub w opisach patentowych firmy Kodak:
http://www.patentstorm.us/patents/5578431-description.html
Pozdrawiam, Wolfgang
Wolfgg
Właśnie tu przypadkiem natknąłem się na kogoś, kto również stosuje metodę „samodzielnego nakładania” w Color:
http://www.fotolaborinfo.de/fotolabor/fselans.htm
Pozdrawiam, Wolfgang
Wolfgg
A jeśli ktoś chce nawet samodzielnie zbudować potrzebną wagę, to tutaj:
http://www.geocities.com/ResearchTriangle/...693/waage2.html
Pozdrawiam, Wolfgang
ravebenni
Czy mogę odsirować papier Ra4 za pomocą utrwalacza do czarno-białych zdjęć?
Mam tu rolkę papieru Ra4 o wymiarach 158 m × 10 cm. Z tego, co przeczytałem, nie powinienem już oczekiwać żadnych użytecznych rezultatów. Zastanawiam się teraz, czy przynajmniej uda mi się odzyskać srebro. Ponieważ mam utrwalacz do czarno-białych zdjęć, byłoby miło, gdyby to było możliwe. Następnie należałoby odsirować sam utrwalacz.
Pomijając wysiłek z tym związany: czy utrwalacz SW pozwala na odzyskanie srebra z papieru Ra4?
cfb_de
Cześć Benjamin,
Tak, to możliwe. Jednak koszty związane z utrwalaczem, późniejszym usuwaniem srebra i czyszczeniem srebra znacznie przewyższają wartość samego srebra.
Poza tym musiałbyś utrwalać papier w ciemni. Jak zamierzasz to zorganizować w praktyce? W końcu chodzi o prawie 16 m².
Pozdrawiam,
Franz
ravebenni
Dziękuję za odpowiedź.
Nie rozumiem jednak, dlaczego musiałbym to robić w ciemności. Kiedy testuję mój utrwalacz SW na kawałku niewywołanego filmu, również staje się on przezroczysty. Pozostaje na nim jedynie niewielka, niewidoczna ilość srebra, która powstała pod wpływem światła – można by to nazwać obrazem utajonym.
Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę.
Zdaję sobie sprawę, że nie zarobię na tym. Myślę o tym raczej ze względu na środowisko. Jeśli chemikalia, które oddaję do punktu zbiórki, ostatecznie i tak trafią do atmosfery w postaci popiołu po spaleniu, to wolę wcześniej wydobyć z nich srebro. Cała ta sprawa to na razie tylko teoria. Nie mam jeszcze urządzenia do odsiarczania.
cfb_de
Cześć Benjamin,
Wywoływanie w ciemni zwiększa wydajność właśnie o wartość obrazu utajonego. W świetle dziennym powstaje bowiem nie tylko obraz utajony, ale następuje już dość intensywne fizyczne wywołanie.
Jeśli chodzi o środowisko: spalarnie są wyposażone w systemy oczyszczania spalin i praktycznie nie wydzielają pyłu. A nawet gdyby tak było: ilość spalin powstających podczas spalania nośnika papierowego jest znacznie większa niż niewielka ilość srebra w emulsji. Uważam, że zanieczyszczenie środowiska spowodowane samodzielnym usuwaniem srebra jest znacznie większe.
Wyrzuć rolkę do śmieci, jeśli nie chcesz wcześniej usunąć z niej części srebra wyłącznie z czysto akademickiego zainteresowania.
Pozdrawiam serdecznie,
Franz