Grisu
Dobrý den,
protože bych kromě černobílých filmů s normální citlivostí, které jsem dosud vždy používal, rád vyzkoušel i filmy s nižší citlivostí, ale za to s vyšší ostrostí a rozlišovací schopností, objednal jsem si Rollei PAN 25 a Ilford PanF.
Bohužel jsem zejména pro první z nich na internetu nenašel žádnou tabulku pro vývojky, která by nepocházela od firmy Rollei. V současné době používám následující vývojky:
- Ilford Ilfosol S (od toho teď upouštím)
- Ilford ID-11 (ještě mám na skladě)
- Tetenal Neofin Blau
- Tetenal Negafin (pro mě úplně nový, také jsem si ho objednal :D )
Jsou tyto vývojky vhodné k vyvolání výše uvedených filmů s dobrými výsledky? Pokud ano, kterou vývojku byste mi pro tyto dva filmy doporučili?
A jaké by byly doby vyvolávání u Rollei PAN 25 s uvedenými vývojkami, např. při mém preferovaném 1minutovém rytmu převracení?
S pozdravem
Sven
CPD
Ahoj Svene,
k filmu Rollei ti z nedostatku zkušeností nic říct nemohu. Ale k filmu Pan F: Ten má při běžných kontrastních poměrech poněkud strmou křivku, ale při expozici na ISO 25/15 a vyvolání v ID-11 poskytuje velmi dobré výsledky (nejlépe jako jednorázová vývojka zředěná v poměru 1+1), pokud zkrátíš dobu uvedenou v návodu k použití asi o 20 %. To si ale musíš vyzkoušet sám.
Není ten Rollei vlastně ADOX/Efke?
Pozdravy CP
Grisu
Pokud vím, jsou filmy Rollei totožné s emulzemi Agfa, tj. Rollei PAN 25 by měl být totožný s bývalým Agfapanem 25. Nevím však, zda jsou emulze i parametry vyvolání stále stejné, proto se zde ptám.
stefka
Ahoj Svene,
Ani já nemám o Rollei25 ponětí, ani na digitaltruth nic nenajdu. Možná je to příležitost vydat se do neznáma a vyzkoušet to sám?
Co se týče PAN F, můj jasný favorit je: Neofin Blau!
Na slunci proveď přeexponování o 1/2 clony a vyvolej o ~10 % kratší dobu (podle mého vkusu)
Zkus to, kdo by ještě potřeboval 25...
Hodně štěstí, Stefan