Grisu
Witam,
ponieważ oprócz standardowych filmów czarno-białych o normalnej czułości, z których dotychczas zawsze korzystałem, chciałbym przetestować filmy o niższej czułości, ale za to o większej ostrości i wyższej rozdzielczości, zamówiłem Rollei PAN 25 i Ilford PanF.
Niestety, zwłaszcza w przypadku tego pierwszego, nie znalazłem w Internecie tabeli wywoływania dla wywoływaczy innych niż Rollei. Obecnie używam następujących wywoływaczy:
- Ilford Ilfosol S (od tego zacznę)
- Ilford ID-11 (jeszcze mam w zapasie)
- Tetenal Neofin Blau
- Tetenal Negafin (dla mnie zupełnie nowy, również zamówiony :D )
Czy te wywoływacze nadają się do wywoływania wyżej wymienionych filmów z dobrymi wynikami? Jeśli tak, to który wywoływacz polecilibyście mi dla tych dwóch filmów?
I jakie czasy wywoływania powinienem zastosować dla Rollei PAN 25 przy użyciu wymienionych wywoływaczy, np. przy preferowanym przeze mnie 1-minutowym cyklu mieszania?
Pozdrawiam
Sven
CPD
Cześć Sven,
Jeśli chodzi o Rollei, to z braku doświadczenia nie mogę nic powiedzieć. Ale co do Pan F: przy normalnych warunkach kontrastowych film ten ma dość stromą krzywą czułości, ale przy naświetlaniu na ISO 25/15 i wywoływaniu w ID-11 daje bardzo dobre wyniki (najlepiej jako wywoływacz jednorazowy rozcieńczony w proporcji 1+1), o ile skróci się czas podany w instrukcji obsługi o około 20%. Musisz jednak sam trochę poeksperymentować.
Czy Rollei to w sumie nie jest ADOX/Efke?
Pozdrawiam, CP
Grisu
O ile mi wiadomo, emulsje Rollei są identyczne z emulsjami Agfa, co oznacza, że Rollei PAN 25 powinien być identyczny z dawnym Agfapan 25. Nie wiem jednak, czy emulsja i parametry wywoływania są nadal identyczne, stąd moje pytanie tutaj.
stefka
Cześć Sven,
Ja też nie mam pojęcia co do Rollei25, nawet digitaltruth nic na ten temat nie podaje. Może to okazja, żeby wyruszyć w nieznane i samemu przeprowadzić test?
Jeśli chodzi o PAN F, to mój zdecydowany faworyt: Neofin Blau!
Przy słońcu przeprowadź prześwietlenie o 1/2 stopnia i wywołuj o ~10% krócej (według mojego gustu)
Spróbuj, kto jeszcze potrzebuje 25...
Powodzenia, Stefan