MirkoBoeddecker
Drogi Georgesie,
proszę, pozwól mi odpowiedzieć po angielsku, ponieważ mój francuski jest tylko średni, a kiedy przychodzi do pisania, mam z tym pewne trudności.
Nie do końca wiem, o czym mówisz, wspominając o miesięcznym opóźnieniu (potrzebowałbym numeru Twojej faktury, żeby to sprawdzić), ale obecnie mamy pewne problemy organizacyjne.
Zasadniczo zbiegały się trzy rzeczy naraz.
1) Efekt po targach Photokina
2) Pierwsze dwa chłodne tygodnie roku
3) Wdrożenie nowego oprogramowania
Targi Photokina okazały się dla nas ogromnym sukcesem i rozdaliśmy ponad 3000 katalogów. Spowodowało to gwałtowny wzrost liczby telefonów i zamówień zaraz po targach.
W tym samym czasie nadeszły pierwsze chłodniejsze tygodnie roku, co niestety spowodowało, że ponad 50% moich pracowników chorowało w ciągu ostatnich 4 tygodni (jeden po drugim).
Ponadto ludzie chcieli ponownie uruchomić swoje ciemnie, których nie używali w gorące letnie miesiące, więc również z tego powodu mieliśmy zwiększony popyt.
Konieczne było wdrożenie nowego oprogramowania, abyśmy mieli lepszą kontrolę stanów magazynowych w czasie rzeczywistym, co jest nam potrzebne do uruchomienia naszego sklepu internetowego. Obecnie mamy trzy formy jednoczesnego składania zamówień: sklep stacjonarny, zamówienia pocztowe/telefoniczne oraz nowy sklep internetowy.
Wszystkie one muszą być w pełni zsynchronizowane, aby uniknąć nadmiernego obciążenia naszych zapasów.
Wszystko to spowodowało nietypowe dla FOTOIMPEX opóźnienie w odpowiadaniu na e-maile wynoszące około 2-3 dni, ciągłe zajętość linii telefonicznej oraz opóźnienie w realizacji przesyłek wynoszące około 5-10 dni.
Wciąż mamy około 300 paczek do wysłania, które nie zostały jeszcze zapakowane, ale oprogramowanie działa teraz bez zarzutu, w tym tygodniu tylko cztery osoby zgłosiły chorobę, więc powoli nadrabiamy zaległości.
Mam nadzieję, że w ciągu jednego do dwóch tygodni uda nam się przywrócić nasz zwyczajowy, dobry czas reakcji.
Pozdrawiam,
Mirko