splifftune
Dobrý den,
jsem na fóru nový a mám pár otázek, protože teprve experimentuji v laboratoři. Předtím jsem si toho hodně nastudoval a teď jsem provedl první pokusy v laboratoři. Nejprve základní situace:
Fotografuji velkoformát 13x18 a 9x12, nejraději s filmem Agfa APX 100.
Chtěl bych si nyní negativy vyvolávat sám a kvůli velkoformátu jsem se rozhodl pro rotační vyvolávací stroj Jobo CPE2 s bubnem 4541.
Používám chemikálie od Tetenalu: vývojku Ultrafin liquid, Indicet a Superfix.
Můj první pokus nebyl zrovna nejlepší: šmouhy, světlé kapky a černé závoje.
Při druhém pokusu stejný postup, jen tentokrát 2 minuty předmytí a rychlost motoru 2: o něco lepší, ale stále černé závoje v rozích.
Teď otázky:
- Jaké je vlastně správné množství náplně pro buben 4541?
-Voda z předmáchání byla tmavě černá, je to normální?
-Je nutné provádět mezimáchání?
-Indikátor ve fixačním roztoku reaguje po jediném vyvolání: je to normální?
-Musím prodloužit dobu vyvolávání, když vyvolávám čtyři filmy najednou?
Spousta otázek! -Díky předem!!
PeterVolkmar
Ahoj,
model 4541 je válec na papír, že? Jednou jsem vyvolával s válcem na papír a kazetou CPA 13x18, ale použil jsem speciální adaptéry pro ploché filmy – jsou to pevné plastové fólie s výstupky, které film trochu nadzvednou od zadní stěny a zajistí tak lepší „obmývání“ chemikáliemi. Šlo to bez problémů.
Mezitím také používám CPE2 (s výtahem) a kazety 2523 s spirálou pro plochý film. To ale funguje jen do formátu 9x12/4x5. Výsledky jsou velmi dobré, žádné problémy.
-Jaké je vlastně správné množství chemikálií pro buben 4541?
To nevím, ale kolik filmů tam dáš? U bubnů na papír potřebuješ tak málo chemikálií, že minimální množství, které film potřebuje, vlastně vždy stačí.
-Voda z předoplachování byla tmavě černá, je to normální?
U APX to nevím, ale podle filmu zažiješ své barevné divadlo ;-)
-Je nutné provádět mezivodění?
Ne. Já předem oplachuji, provádím vývoj, zastavuji, fixuji a oplachuji.
-Indikátor ve fixační lázni zbarví po jediném vyvolání: je to normální?
Já indikátory nepoužívám. V závislosti na ředění se něco takového může stát, díky rotaci se tam dostane hodně vzduchu, možná se tím zbarví? Na to jsou ale tady jiní odborníci.
-Musím prodloužit dobu vyvolávání, když vyvolávám čtyři filmy najednou?
Jednorázová nebo vícenásobná vývojka? 9x12 nebo 13x18?
Následující: 2 13x18 resp. 4 9x12/4x5 odpovídají co do plochy jednomu filmu Kb. Řiď se tedy podle počtu/množství vývojky.
Jinak bych ocenil nějaké jméno, protože „splifftune“ se mi opravdu nelíbí a pak budu nezdvořilý a upozorním tě na tomto fóru na fórum GF: <http://www.grossformatfotografie.de/>
S pozdravem Peter
Renate
Dobrý den,
Velkoformátová fotografie (GF) je špičkou ve fotografii. I v temné komoře je GF velmi náročná. Pro začátky s prací v temné komoře se k tomu nehodí. Praktické zkušenosti nelze nahradit studiem literatury.
Čím větší je plocha negativu, tím složitější je film rovnoměrně vyvolat. Rotace je nejméně vhodný pohyb pro vyvolávání filmů. Vývojka se při tom totiž pořádně nepromíchá. Ultrafin také není zrovna ten pravý vývojový roztok pro začátečníky. APX jako plochý film se už dlouho nevyrábí, a proto může být přezrálý.
Můj tip zní, a to myslím zcela vážně, nejprve si procvičte práci s kinofilmem a jednoduchou vývojkou, jako je např. ID11. Až budete schopni vyvolat opravdu dobré (vystavitelné) fotografie, je čas pustit se do velkoformátu.
S pozdravem
Renate
max
Ahoj splifftune (Peter k tomu už něco napsal),
podíváme se, na co se dá snadno odpovědět:
Indikátor je ve Stoppu, ne ve Fixu. Zda se pak zbarví, záleží na tom, kolik Stoppu a kolik vývojky v plechovce zůstane.
Lepší je: jedenkrát zastavit. Kdo si nemůže koupit kyselinu citronovou jako Franz u vinařského družstva v centnerech, má i tak na roky vystaráno s malými kbelíky z drogerie.
APX a černá ochrana proti světelnému halu? To bohužel také nevím.
K tvým vadám: zní to jako vícenásobná vada.
Černý závoj: vniknutí světla při přenášení nebo ve fotoaparátu.
Světlé kapky: nečistá práce. Možná se ustalovač dostal na film ještě před vyvoláním.
Pruhy: Nerovnoměrné vyvolání. Zadní stranu filmu není nutné oplachovat, ale pokud se např. film formátu 13x18, který je pro papírový válec (bohužel neznám tvou nádobu) poměrně malý, nepřilepí zcela k vnější stěně (emulzí dovnitř samozřejmě), nevyhnutelně dojde k nějakým zásadním poruchám.
@ Renate:
GF je v laboratoři méně náročné než KB. A to i a zejména při vyvolávání filmu.
Kromě toho, pokud má náš spliff sklon pečlivě experimentovat a dělat si poznámky, je podstatně lepší vyvolat každý snímek zvlášť, než se prokousávat celým (i 24snímkovým) KB filmem a vyvolávat ho přibližně na střed. Výjimkou by bylo něco jako stará Exakta s měřičem jednotlivých snímků :D.
Na to, abys vyvolal 2–3 stejné expozice odlišně, můžeš u KB zapomenout.
A při testování je to dokonce levnější (1 list 13x18 proti 1 135??), jinak ale spíš ne.
Jinak, jak už napsal Peter: www.grossformatfotografie.de
Pozdravy
Martin
P.S.: Jo, a když už mluvíme o nekomplikované vývojce pro velkoformát, tak RODINAL. One-shot, ředění pro začátek vždy stejné na 1:50 nebo 1:25. Rozhodně žádné prodlužovací faktory ani nic jiného.
Renate
Ahoj Maxi,
Mám dlouholeté zkušenosti jak s malými formáty, tak s těmi největšími. Vím, o čem mluvím. Začátečníkům stále nedoporučuji GF. Je tu mnohem více možností, jak udělat chybu, a s tím souvisí i větší frustrace. Výhody individuálního vyvolávání lze využít až tehdy, když člověk ví, jak na to.
S pozdravem
Renate
max
Ahoj Renate,
aniž bych chtěl zpochybňovat tvé zkušenosti, jaké další zdroje chyb v tom vidíš?
Staré uzávěry s nejistým datem?
Faktory prodloužení u dlouhých výtahů?
Ruční vyvolávání místo multifunkčního automatu?
To všechno nemá nic společného s laboratoří, ale s pořízením snímku.
V laboratoři mi ty placky přijdou fakt božské. Žádné visící proužky v cívce, v nouzi stačí dát do misky, žádné rolující filmy. Pro ty, co mají potíže s pohybem, jsou velké filmy hit. Můžeš na ně šlapat a i tak je mezi škrábanci pořád rozpoznatelný obraz. Vápenné skvrny můžeš smýt, resp. když je pověsíš za roh, vůbec žádné nejsou. Retušování negativu jde tužkou a bez lupy. (jak se dá KB pořádně retušovat na negativu, je mi dodnes záhadou, prostě existují umělci)
Stal se z toho král? To je jedno, 13x18 zvětšíš max. 5x. Převyvolané/podvyvolané/přeexponované? Tam, kde KB vybledne, má GF ještě tónové hodnoty (ideální to už není).
Co je pravda, je fakt. S papírovým válcem 1 snímek na jeden průchod. S 4x5 v Jobospirale jen 6, s 13x18 v Profidrum 5. 5–10 v hromadě v misce mi přijde spíš podezřelé. Pocit úspěchu z toho, že se z prvního černobílého filmu podaří vylovit krásný snímek, je samozřejmě něco jiného. Poměr 1 z 36 je u GF těžce vydřený.
A samozřejmě, když máš za sebou všechny formáty, jsou nároky na negativ A5 mnohem větší než na známku, ale když se podívám na své první pokusy s malým formátem, nebyly by o nic horší ani ve velkém formátu, naopak. S vyvoláváním filmů jsem začal, když už jsem měl zakoupený rolovací buben. Kromě opravdu nepříjemného navíjení 120 filmů to hned od začátku fungovalo stejně dobře, ne-li lépe, než u malého formátu.
Pokud je to Spliffovi jasné a on se chce naučit laborovat (pak předpokládám, že fotografovat už umí – „fotím velkoformát“), trvám na tom, že by bylo hloupé pořizovat si ještě malý formát.
Já tu už roky vyvolávám formáty 8x11 až 8x10 a upřímně řečeno, čím menší, tím horší. Už jen proto, že u mikronegativů je boj mezi zrnem, ostrostí, rozlišením a tónovými hodnotami podstatně tvrdší.
Nakonec je expozice malého formátu kvůli běžnému ovládání fotoaparátu často kompromisem i z hlediska expozice. Kdo potřebuje 5 minut na přípravu, má také čas pečlivě měřit.
A nejlepší cestou k dobře vyvolanému negativu je dobře exponovaný negativ.
Pokud by se však Spliff měl teprve učit fotografovat, máš pravdu. (viz výše) Pak se samozřejmě raduješ z té jedné krásné fotografie z filmu, místo abys z té kaše vytáhl 35 nepovedených snímků, než se ti podaří první trefa.
A samozřejmě přiznávám, že formát 8x10 je zase nepraktický.
Trochu se to protáhlo, nemělo to být útočné. Ale tak to prostě vidím.
Pozdrav
Martin
splifftune
Děkuji za všechny odpovědi na mé otázky a za tip s www.grossformatfotografie.de!!
Vzal jsem si vaše rady k srdci a už včera jsem je vyzkoušel, s tím výsledkem, že alespoň polovina snímků vypadá velmi dobře!! Na druhé polovině (ze stejné bubnové komory) je ale stále pár bílých skvrn. Možná tam nalévám příliš mnoho vývojky (400 ml)??
K diskusi: Jelikož jsem dosud byl v laboratoři jen zřídka, samozřejmě nevím, co se vyvolává snáze. Chtěl bych však GF vyvolávat sám, protože už dlouho fotím na GF a nejbližší laboratoř v mém okolí, která to vyvolává, je 50 km daleko, účtuje si za to horentní částky a někdy i zkazí film! Samozřejmě fotím i KB, ale většinou už ne analogově. Ale možná bych měl digitální fotoaparát častěji nechat doma a více fotit analogově!
Wolfgg
Jak už řekla Renate, základní věci při vyvolávání si lze nacvičit i s KB. Přece k tomu nemusíte vyfotit celý 36snímek (kde se dá tak rychle sehnat tolik motivů?), stačí 3 snímky, film v temné komoře ustřihnout, vložit do plechovky a je to. Je to taky mnohem levnější.
S pozdravem, Wolfgang
max
Ahoj spliff,
Skvrny (ve tvaru kapek) se hromadí, jako by tvoje krabička nebyla při vkládání stoprocentně suchá. Film je třeba ponořit najednou, a to buď do předmývací lázně, nebo do vývojky.
Kdysi jsem měl sadu listů, které jsem otáčel v Jobo „přes koleno“, když jsem ještě neměl CPE. Během těch asi 10 sekund, které mi trvalo, než jsem nasadil víko a naklonil nádobu, se na okraji, kde stál vývojka při nalévání, vytvořil okraj. A to u Emofinu, tedy 2 lázně.
Zase něco, v čem má Renate pravdu, u KB ten problém nevzniká, tam prostě naliješ roztok až po okraj filmu.
400 ml by mimochodem mělo stačit.
Pozdrav
Martin