V aukci jsem si pořídil filmový skener CanoScan 2700F. Při prohlížení prvních skenů jsem si všiml svislých „čar“. Neobjevují se na všech skenech, ale na většině z nich. Celkově se mi kvalita skenů zdá poměrně průměrná.
Teď mám otázku: Jsou tu další uživatelé CanoScan 2700F?
Jaké máte zkušenosti? Jaký skenovací software používáte? ...
No, protože ten skener není nijak zvlášť dobrý, zjistil jsem to krátce po koupi (pokud si dobře vzpomínám, v roce 1997 nebo 1998); jeden kamarád si ho pořídil ve stejnou dobu a ten jeho je jen o něco lepší.
Použitý CCD má ve srovnání s jinými filmovými skenery extrémní šum, pro tmavé negativy je tak těžko použitelný a i u negativů je šum hrozný: je to vidět například na obloze jako zrnitý vzor :D
Kromě šumu se objevují pruhy ve směru skenování, které nezmizí ani při vícenásobném skenování s kompenzací.
Oba problémy se s postupujícím stárnutím nezlepšují, takže jsem se nejprve rozhodl používat skener pouze k vytváření náhledů nebo obrázků pro web. Ale ani k tomu už můj skener není použitelný, protože pruhy a šum jsou jen málo překryty samotným obrazem ;) Brzy si pořídím něco použitelného, pravděpodobně Nikon Coolscan.
Na tvém místě bych ten přístroj okamžitě vrátil, protože skener je k skenování téměř nepoužitelný. Navíc prodávající pravděpodobně věděl, jak špatný je model 2700F.
Já svůj každopádně nedám na eBay, ale rozebrat. Ze světelného zdroje si vyrobím makro lampu s studeným světlem, pak bude ta věc konečně k něčemu užitečná :D
za pár dní... chris z.