BarryWilkinson
Právě jsem otevřel svůj nový Moersch MT6 Gold Toner, ale návod k němu je v němčině. Moje němčina není moc dobrá. Možná by mi někdo mohl laskavě poradit, jak na to?
Trochu mi není jasná pracovní teplota. V návodu se uvádí 35/40 °C. Je to správně?
A mám přidat veškerý přidaný chlorid zlata, když přestane fungovat?
Díky předem
Barry
WolfgangMoersch
MT6 Nelson Gold Toner
Před tonováním je třeba vlhkou, čerstvě zafixovanou fotografii několik minut opláchnout. Suché fotografie je třeba namočit do vody.
Pracovní roztok velmi opatrně přelijte do vaničky. Nezalévejte do vaničky na tonování usazeniny z pracovního roztoku.
Pro správné tonování musí být teplota pracovního roztoku udržována mezi 38 °C/100 °F a 43 °C/110 °F.
Vložte fotografii určenou k tonování do roztoku a tonujte ji do požadovaného odstínu. Jakmile je dosaženo požadovaného tónu (5 až 30 minut), opláchněte fotografii ve vodě; fixujte ji po dobu 5 minut; a nakonec fotografii promývejte po dobu nejméně třiceti minut.
Doplňování
Nelze uvést přesné míry. Množství, které je třeba přidat, závisí na počtu tonovaných fotografií a době trvání tonování. Obecně platí, že při tónování do teplé hnědé barvy by se mělo do pracovního roztoku přidat asi 5–10 ml roztoku zlata po každých padesáti tónovaných fotografiích formátu 8 x 10.
BarryWilkinson
Děkuji za podrobnou odpověď, Wolfgange. Těším se na svou první tonizační proceduru s tvým tonikem.
S pozdravem
Barry