BarryWilkinson
Właśnie otworzyłem mój nowy toner Moersch MT6 Gold, ale instrukcja jest w języku niemieckim. Słabo znam niemiecki. Może ktoś byłby tak miły i wskazał mi właściwy kierunek?
Nie do końca rozumiem kwestię temperatury roboczej. W instrukcji jest mowa o 35/40 °C. Czy to się zgadza?
Czy mam dodać cały dodatkowy chlorek złota, gdy przestanie działać?
Z góry dziękuję
Barry
WolfgangMoersch
MT6 Nelson Gold Toner
Przed tonowaniem mokry, świeżo utrwalony odbitek należy płukać przez kilka minut. Odbitki suche należy namoczyć w wodzie.
Bardzo ostrożnie przelać roztwór roboczy do tacy. Nie wlewać osadu z roztworu roboczego do tacy do tonowania.
Aby uzyskać prawidłowy efekt tonowania, roztwór roboczy musi być utrzymywany w temperaturze od 38°C/100°F do 43°C/110°F.
Umieść odbitkę przeznaczoną do tonowania w roztworze i tonuj do uzyskania pożądanego odcienia. Po osiągnięciu pożądanego odcienia (5 do 30 minut) opłucz odbitkę w wodzie; utrwalaj odbitkę przez 5 minut; a na koniec płucz odbitkę przez co najmniej trzydzieści minut.
Uzupełnianie
Nie można podać dokładnych miar. Ilość, jaką należy dodać, zależy od liczby tonowanych odbitek oraz czasu trwania tonowania. Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku tonowania do ciepłego brązu, po zatoniowaniu każdej pięćdziesiątki odbitek formatu 8 x 10 do roztworu roboczego należy dodać około 5–10 ml roztworu złota.
BarryWilkinson
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, Wolfgang. Nie mogę się doczekać mojej pierwszej sesji tonowania przy użyciu Twojego tonera.
Pozdrawiam
Barry