Díky za odpověď.
Všiml jsem si, že zvětšenina páchne po fixačním roztoku. Asi jsem ji nepropláchl.
Bingo! Při dostatečném fixování vypadá zvětšenina podobně. Pokud pak ještě vypláchneš přebytečný fixační roztok (včetně jeho komplexů stříbrných solí), nevznikne poté kombinovaný stříbrný opar a sírový opar.
Zvětšenina je ztracená, i když se mi vlastně tak líbí. Udělej ji znovu a pak ji síř:-)
Nedostatečné fixování vypadá jinak. Jednak není rovnoměrně rozloženo po celé ploše snímku, jednak je spíše růžové/fialové, protože nevyvolané halogenidy stříbra se fyzikálně vyvíjejí.
Polož si jednou fotografický papír na světlo a pozoruj ho, nevyvolávej ho ani nic podobného. To je fyzikální vývoj a tak (jen o něco slabší) vypadá i nedostatečné fixování po dostatečné expozici.
Fyzikální vyvolání se mimochodem využívá u „kopírovacího papíru“/„plynového papíru“/nově „printing out paper“. Také mnoho alternativních tiskových postupů (např. cyanotypie) je založeno na fyzikálním vyvolání, dokonce i stará dobrá daguerrotypie; tam se rtuťovými parami dosáhlo pouze jakési „inverze“.
S pozdravem,
Franz