uhoepfner
Ahoj všem analogovým fotografům,
můj ctihodný Axomat 4 z roku 1978 (?) má nad negativovým stolem a pod skleněnou deskou (která je před lampou) malou zásuvku (cca 7x7 cm). Je možné ji (navzdory blízkosti lampy, i když mezi nimi je poměrně silná skleněná deska) použít pro variabilní kontrastní filtry?
Odjakživa pracuji pouze s pevnou gradací, ale takhle bych mohl přejít na proměnnou gradaci.
FrankH
Ahoj Uwe,
přesně tak, tu přihrádku můžeš použít na přechodové filtry (k tomu tam je). Pravděpodobně budeš muset jen oříznout fólie filtrů na správnou velikost.
Hodně zábavy s „Wandel“,
zdraví Frank
uhoepfner
Díky!
Mohl by někdo popsat rozdíl mezi filtry ADOX a Patterson (u FOTOIMPEXu)? Vyplatí se připlatit si za filtry Patterson?
cfb_de
Ahoj Uwe,
kromě informací z katalogu také neznám žádný rozdíl. Dříve jsem ale pracoval s filtry ADOX (byl na nich uveden jiný výrobce :-) a ty se osvědčily jako velmi dobré.
Poté, co jsem je mezitím rozdal, jsem si nedávno pořídil sadu filtrů Ilford. Ty jsou také dobré.
Můj závěr: Ať už jsou to jakékoli filtry, plní svůj účel a liší se pouze stupněm. Ty je ale stejně nutné vyzkoušet, protože slibované „konstantní“ expoziční časy se vztahují pouze na jeden jediný stupeň šedi.
S pozdravem,
Franz