Godot
Ahoj kamarádi, mám následující dotaz:
Potřebuji v krátké době pár černobílých diapozitivů a protože nejsem zběhlý v postupu při vyvolávání, napadlo mě, že nejjednodušší by byly kontaktní kopie na film ADOX Display. Tak by se daly ještě trochu upravit kontrasty a na archy by se dalo v jednom kroku zkopírovat rovnou půlku filmu. Ale jaké jsou ztráty při tomto postupu? Nebo je lepší kopírovat na ortofilm? To by nebylo o moc náročnější a vhodné chemikálie mám doma – to jsem ale také ještě nikdy nedělal, na co je třeba dávat pozor? Nebo rovnou vyvolat?
Jak nejrychleji dosáhnu relativně nejlepšího výsledku? Jaké jsou vaše tipy a rady?
Děkuji za pozornost,
Stefan..
Christoph
Ahoj Godote,
jelikož se chceš co nejdříve dostat k dobrému černobílému diafilmu, předpokládám, že zrovna nemáš čas nejdřív vyzkoušet reverzní vyvolání. Pokud ano, kup si Fomapan R100 a sadu na vyvolání k němu. V každém případě to nejdřív vyzkoušej, než se pustíš do důležitých snímků.
Pokud nechceš vyvolávat sám, ještě se dá koupit Agfa-SCALA a Studio 13 ve Stuttgartu by mělo mít chemikálie na vyvolání tohoto filmu – stačí se zeptat. A pokud vím, vyvolávají ve SCALA procesu i nový Rollei Infrared, ale nejsem si úplně jistý. V každém případě se zeptej, jakou citlivost má Rollei Infrared ve SCALA procesu.
S pozdravem
Christoph
Richard
Ahoj Stefane,
zkusil jsem to s Ortho-Filmem na jedné fotce. S výsledkem na první pokus jsem byl docela spokojený. Vyvolával jsem v roztoku N113 podle oka. Vznikl pozitiv s lehce hnědým nádechem. Vyvolával jsem to ale příliš krátce, obraz byl ještě trochu slabý.
S pozdravem
Richard
Renate
Dobrý den,
pokud to musí být rychle, doporučuji najít si kvalitní laboratoř, která to zvládne.
Pokud jste si ještě nikdy sami nevyvolávali černobílé diapozitivy, nevyhnete se zkušebním pokusům, ať už zvolíte jakýkoli postup. To stojí čas, materiál a spoustu místa. Pro pár diapozitivů se to nevyplatí.
S pozdravem
Renate
max
Prý se chystá nový diafilm Maco Rollei Direkt.
Formát 135/24, k dostání od veletrhu Photokina.
„Direkt“ znamená, že stačí RODINAL (nebo podobný), zastavení, ustálení a opláchnutí – a je hotovo.
S pozdravem
Martin
Christoph
Zajímavé. Na stránkách Rollei a Macohomepage jsem ale zatím nic nenašel. Jakou citlivost by měl mít?
S pozdravem
Christoph