Godot
Witajcie, mam następujące pytanie:
Potrzebuję w najbliższym czasie kilku czarno-białych diapozytywów, a ponieważ nie znam procesu odwracania, pomyślałem, że najprościej będzie wykonać kopie kontaktowe na filmie ADOX Display. W ten sposób można by też nieco regulować kontrast, a na arkuszach można by od razu skopiować pół rolki filmu w jednym cyklu. Ale jak duże są straty przy tej metodzie? Czy może lepiej skopiować na film ortochromowy? To nie byłoby dużo bardziej pracochłonne, a odpowiednie chemikalia mam w domu – nigdy tego jednak nie robiłem, na co należy zwrócić uwagę? A może od razu odwracać?
Jak najszybciej uzyskać stosunkowo najlepszy wynik? Jakie macie wskazówki i porady?
Dziękuję za uwagę,
Stefan..
Christoph
Cześć Godot,
skoro chcesz szybko zdobyć dobre diapozytywy SW, zakładam, że nie masz zbyt wiele czasu, żeby najpierw przetestować wywoływanie odwrócone. Jeśli jednak masz, kup Fomapan R100 i zestaw do wywoływania. W każdym razie najpierw wypróbuj to, zanim zabierzesz się za ważne zdjęcia.
Jeśli nie chcesz wywoływać samodzielnie, wciąż można kupić Agfa-SCALA, a Studio 13 w Stuttgarcie powinno mieć chemikalia do wywołania tego filmu – po prostu zapytaj. O ile wiem, wywołują tam również nowy Rollei Infrared w procesie SCALA, ale nie jestem tego całkowicie pewny. W każdym razie zapytaj też, jaką czułość osiąga Rollei Infrared w procesie SCALA.
Pozdrawiam
Christoph
Richard
Cześć Stefan,
Spróbowałem to zrobić z filmem Ortho na jednym zdjęciu. Byłem całkiem zadowolony z wyniku już za pierwszym razem. Wywołałem w roztworze N113 na oko. Otrzymałem pozytyw z lekkim brązowym odcieniem. Wywołałem go jednak zbyt krótko, obraz był jeszcze nieco zbyt jasny.
Pozdrawiam
Richard
Renate
Cześć,
Jeśli zależy Ci na szybkości, polecam poszukać dobrego laboratorium, które jest w stanie to zrobić.
Jeśli nigdy wcześniej nie wywoływałeś samodzielnie diapozytywów czarno-białych, nie da się uniknąć prób i błędów, niezależnie od wybranej metody. Wymaga to czasu, materiałów i sporej ilości miejsca. Nie opłaca się tego robić dla zaledwie kilku diapozytywów.
Pozdrawiam
Renate
max
Podobno pojawi się nowy film diapozytywowy Maco Rollei typu „direkt”.
Format 135/24, dostępny od targów Photokina.
„Direkt” oznacza, że wystarczy wywołać w RODINALU (lub podobnym), zatrzymać, utrwalić i przepłukać.
Pozdrawiam
Martin
Christoph
Ciekawe. Na stronach internetowych Rollei i Maco nie znalazłem jednak jeszcze żadnych informacji. Jaką czułość ma mieć ten aparat?
Pozdrawiam
Christoph