Schwedenstahl
Ahoj, chtěl bych se zeptat, jestli má někdo zkušenosti s tyčovým bleskem 45 Cl. Mám zatím jen bateriový adaptér a rád bych vyzkoušel akumulátory. Podle návodu to ale není povoleno. Vnitřní odpor akumulátorů je jiný – může to způsobit poškození přístroje, nebo se Metz snaží jen maximalizovat zisk???
S pozdravem
Marwan
Renate
Ahoj Marwane,
Problémem jsou akumulátory. Ty se při tom rychle ničí. Z baterií lze odebírat vyšší proud. U akumulátorů by to bylo téměř jako zkrat. V blesku jsou 3 kontaktní kolíky. Držák na baterie má pro ně 3 otvory, z nichž však pouze 2 mají kontakty. Držák s akumulátory používá jiný kontakt.
Kdysi jsem z neznalosti poměrně rychle zničil sadu akumulátorů. Poté jsem si koupil jeden z drahých akumulátorových bloků od firmy Metz. Ten je mezitím také již opotřebovaný. Dnes blesk používám jen zřídka, takže pro mě jsou baterie ekonomičtější a nenáročnější na údržbu než akumulátory. Proto nemohu říci, zda by moderní akumulátory v bateriovém prostoru vydržely dané zatížení.
Baterie mimochodem ráda kupuji v Ikea. Vyrábí je Varta a stojí výrazně méně než ty s originálním potiskem výrobce.
S pozdravem
Renate
Wolfgg
Ahoj Marwane,
Alkalické baterie se od akumulátorů liší ve dvou bodech:
1) Vnitřní odpor cca 0,1–0,2 ohmu (alkalická AA) oproti 0,03 ohmu a méně
2) Jmenovité napětí 1,5 V oproti 1,2 V
Teď by tě mohlo napadnout, že bys blesku mohl předstírat, že používá alkalické baterie, a to tak, že za akumulátory zapojíš do série ještě jeden odpor, jehož hodnota se rovná přibližně 0,1 ohmu násobenému počtem akumulátorů zapojených do série (dbej na zatížitelnost!). V nejhorším případě napětí za tímto odporem příliš poklesne a blesk se již nenabije kvůli podpětí (zdánlivě příliš vybitým alkalickým bateriím).
Rada bez záruky!
S pozdravem Wolfgang
max
Ahoj Renate,
Ten vybitý akumulátorový blok však můžeš oživit běžnými nikl-kadmiovými bateriemi typu AA.
K otevření pouzdra bez ulomení západek je potřeba trochu šikovnosti a také páječka.
Jo, a kup si baterie s připájeným vývodem (v Aldi je nemají, ale třeba v Conradu), jinak se ti to rozpadne a baterie budou mrtvé.
Nebylo v tom bateriovém modulu stejně jen 5 článků? V akumulátoru jich je 6 (tím by se kompenzovalo nižší napětí).
Pozdrav
Martin
Renate
Ahoj Martine,
Vím, že bych mohl akumulátorovou sadu s trochou šikovnosti znovu zprovoznit. Proto jsem ve svém příspěvku napsal i následující větu: Dnes už blesk používám jen zřídka, takže pro mě jsou baterie ekonomičtější a nenáročnější na údržbu než akumulátory.
Tu větu myslím doslova tak, jak tam stojí. Akumulátory stárnou i tehdy, když se nepoužívají. Akumulátory při skladování ztratí svůj náboj přibližně za 3 měsíce. Alkalické baterie mají naopak skladovatelnost několik let. Blesk je tak prakticky vždy připraven k použití. Baterie mají podstatně vyšší kapacitu než akumulátory a já mám vždy s sebou dostatek náhradních. Akumulátorová sada nevydrží celou svatební oslavu. NiCd akumulátory jsou jedovaté pro životní prostředí a proto by se již neměly používat. NiMH akumulátory vyžadují způsob nabíjení, který je s akumulátorovým balíčkem obtížně realizovatelný.
Akumulátorový balíček i bateriový balíček modelu CL45 mají oba 6 článků. Aby se vyrovnaly rozdíly mezi bateriemi a akumulátory, používá Metz alternativní zapojení, které jsem popsal ve svém prvním příspěvku.
S pozdravem
Renate
max
Ahoj Renate,
v pohodě, byl to jen nápad. Já taky fotím s bleskem jen dvakrát do roka, ale když už, tak to plánuju a vybijí se mi 1–2 sady baterií.
Baterie mi to vydrží už 5 let. A jsem si jistý, že baterie ještě nejsou úplně na konci. No co, sadu baterií mám připravenou pro případ, že by se měl vyfotit pátý film.
Vyplatí se to.
Pozdravy
Martin
P.S.: A ty baterie, i když jsou natřené na zeleno, se nedají použít ani jako hnojivo na květiny.
Wolfgg
...ale lze je recyklovat pro použití s RODINALem, protože alkalicko-manganové články obsahují alkálie.
S pozdravem Wolfgang
Schwedenstahl
Jsou baterie NC vůbec ještě k dostání???
S pozdravem
MArwan
Wolfgg
Wolfram
Ahoj,
víte někdo o nějaké levné adrese, kde by se daly vyměnit články v akumulátoru modelu CT45?
Nebo alespoň o nějakém dobrém „návodu na opravu“?
I akumulátory zakoupené jako nové bývají často už starší...
Kapacita akumulátorových článků se v poslední době výrazně zvýšila.
A když prostě naplním akumulátorový koš akumulátory, chybí mi, jak je známo, pár voltů.
Díky,
zdravím
Wolfram
mdeutgen
Wolframe,
i já se přikláním k domácímu řešení, protože vím, co smím a co mám dělat.
Zvážil jsi však někdy, že tě repasovaný akumulátorový blok bude stát přibližně stejně jako nový od firmy Metz? Pokud si dobře vzpomínám, NiMH blok pro model 45-CL1 stojí kolem 60 EUR plus poštovné (www.nordfoto.de). Pokud vezmeš v úvahu cenu za šest akumulátorů s konektory, poštovné a cenu za práci při přestavbě, pak si za o něco více peněz koupím originální akumulátorový balíček!
Jinak se mohu jen připojit k předchozím příspěvkům: akumulátory mají smysl pouze v případě, že se zařízení používá pravidelně. Při použití dvakrát ročně jsou primární články ekonomicky i ekologicky výhodnější variantou.
Martin
Wolfram
Ahoj Martine,
Loni na jaře jsem si koupil novou originální baterii.
Teď je vybitá.
Zřejmě to byl skladový kus.
Tyto baterie mají tu výhodu, že blesk se nabíjí rychleji.
To je při reportážích samozřejmě důležité.
Šest baterií s krytem stojí 22 eur.
Zvlášť když ty nové mají podstatně vyšší kapacitu.
Rád bych si to udělal sám, ale už jsem zničil jedno pouzdro na baterii.
Budu asi muset dál používat baterie.
Je to vlastně i levnější.
Dokud to ten levně vyrobený košík vydrží..... .
Pozdravy
Wolfram
Wolfgg
Kdo hledá dokonalé řešení, mohl by zvážit, že se vzdá interní baterie a nahradí ji externí. Takže:
- Pořiďte si držák baterie se stejným počtem článků (Conrad atd.)
- připájet kabely od kontaktů v blesku, ke kterým se připojuje originální akumulátor, k externímu akumulátoru (samozřejmě plus k plusu, minus k minus)
- osadit externí akumulátor zcela běžnými AA bateriemi bez vývodů.
Baterie pak lze vyjmout jedním pohybem k nabití, rychle vyměnit za plné, použít nejnovější s vysokou kapacitou, dokonce i nikl-hydridové s nízkým samovybíjením atd. Kam externí akumulátorovou sadu umístíte, je věc vkusu – pod fotoaparát, na blesk, do kapsy kalhot. V posledním případě je třeba dbát na to, aby poněkud dlouhý kabel nezpůsoboval příliš velký pokles napětí a případně bylo třeba na konec kabelu v blesku vložit ještě elektrolytický kondenzátor např. 470 µF, pokud indukčnost kabelu ruší nabíjecí obvod.
S pozdravem Wolfgang
Wolfram
Ahoj Wolfgangu,
díky, skvělý nápad.
O externí baterii jsem už taky přemýšlel.
Jenže stejně jako u olověné baterie v CT60 by to bylo dost nepraktické.
Ta taštička přes rameno se spirálovým kabelem...
Ale máš pravdu, takovou malou krabičku (60x29x59 mm) lze připevnit i na bleskovou lištu.
(v nouzi pomocí suchého zipu)
To řešení je ale příliš levné!
U Conrada stojí držák na 8 akumulátorů jen 1,58 €.
Wolfgg
Ahoj Wolframe,
u 8 baterií by hlavním problémem bylo, že blesk baterie vybije příliš, až se zobrazí hlášení „baterie vybitá“, a to má vliv na jejich počet nabíjecích cyklů. Proto je třeba jeden bateriový slot přemostit drátem nebo vložit slepou baterii (např. starou s vytaženými vývody, které se přemostí).
Paralelní zapojení akumulátorů je vždy trochu problematické, protože v závislosti na stavu nabití a stáří mohou protékat značné vyrovnávací proudy, které mohou akumulátory poškodit. Častý uživatel blesku by si mohl vyrobit akumulátorovou skříňku se 7 monobuněčnými akumulátory...
S pozdravem Wolfgang