Rolf-Werner
Ahoj všichni,
jaké máte zkušenosti s sadou RA-4 od ADOXu, co se týče trvanlivosti koncentrátů?
V květnu jsem sadu otevřel a spotřeboval 100 ml, to bylo takříkajíc na zkoušku. Zbytek je od té doby zakrytý Protectanem a stojí v relativně chladné skříni.
Brzy mě čekají další práce. Mohu bez obav pokračovat, nebo bych měl raději pořídit novou sadu?
Díky za všechny tipy!
Rolf
jonny
Bohužel s touto sadou nemám žádné přímé zkušenosti. Ale jak se říká: „Zkouška je matka moudrosti“. Pokud se s chemikáliemi něco pokazí, rychle si toho všimneš (chybějící černá) a vždy si můžeš objednat novou sadu.
€
Pokud bys to chtěl trochu teoretickyji:
Používám chemikálie Kodak RA-4 (Ektacolor RT/LU, 5 litrů). Koncentrát vývojky se skládá ze tří částí A, B, C. Mezi uživateli panuje shoda, že na rozdíl od intuice není smysluplné připravovat si koncentráty po částech, protože jedna část, která je obzvláště citlivá na oxidaci (vývojka část B?), je balena se speciálním ochranným plynem (ne jen obyčejným Protectanem), který zabraňuje určité reakci v této části koncentrátu. Jakmile se láhev s koncentrátem otevře, plyn zmizí a může začít proces rozkladu. Trvanlivost je pak v zásobním roztoku relativně lepší, jak se říká. Kromě toho je přesné odměřování malých a nejmenších dílčích množství zásadně náchylné k chybám. Proto je lepší připravit vždy celý roztok najednou (demineralizovaná voda je výhodou) a skladovat jej zcela bez přístupu vzduchu (ideálně např. v bag-in-boxu na víno, kde lze odebírat dílčí množství, aniž by dovnitř proudil vzduch). Pak není u chemikálií Kodak obvykle problém skladovat je několik měsíců. U sady ADOX to může být podobné, ale nemusí.
Rolf-Werner
Ale ne, teorie je vždy vítaná :)
Ten nápad s měchy na víno je skvělý, díky za tip, Elizabeth! Kde se to dá sehnat?
S pozdravem
Rolf
jonny
Tyto sáčky se dají sehnat v různých velikostech za pár centů na eBayi, například
zde. Pětilitrovou dávku však nedávám do jednoho pětilitrového sáčku, ale kvůli lepší manipulaci ji rozdělím do dvou třílitrových sáčků. Po vyčištění se sáčky samozřejmě dají bez problémů znovu použít.
Rolf-Werner
Teď už mám výsledek a znovu vytahuji Freda.
?
Minulý víkend jsem připravil novou dávku RA4 z koncentrátů, které jsem otevřel v květnu. Cílem bylo pořídit několik kontaktních kopií. Část I vykazovala stříbřitě lesklé vločky, ale v zásadě vše ještě fungovalo.
?
Ačkoli jsem v květnu nastavil filtrování pro film (Ektar 100, Y55 a M55), kontaktní kopie se stejným typem filmu nyní vykazovaly výrazný červený nádech. Otočil jsem M na 60, což pomohlo, ale v modrých částech obrazu je to nyní spíše fialové, ale měl jsem dojem, že bych se mohl filtrováním zbláznit.
?
Tento nádech nemají všechny kopie, některé působí spíše příliš zeleně, ale bylo jasné, že to pro finální kopie nepoužiji. Přinejmenším si teď objednám nové balení a vyzkouším to se stejnými negativy a stejným nastavením.
?
Doufám, že to nebylo příliš laické a že to trochu pomůže. Jakmile budu mít další výsledky, ozvu se s nimi, ale může to ještě pár týdnů trvat...
?
S pozdravem
Rolf
ZalmanYanowsky
Ahoj Rolfe,
sice už několik let nevyvolávám barevné fotografie (přesněji řečeno: od té doby, co se přestal vyrábět ten geniální RA 4 – RT od Kleinschmidta), ale do té doby jsem to dělal často a s dobrými a reprodukovatelnými výsledky.
Nechci se tu hrát na chytráka, ale pochybuji, že příčinou těch neúspěšných výsledků, na které si stěžuješ, je nesprávné filtrování. Když píšeš, že „nastavuješ filtry“, musím předpokládat, že mluvíš o denzitometrických hustotách (ne o hustotách Agfa ani Kodak). Rozdíl mezi těmito třemi je však při tak malém rozdílu v hustotě stěží rozpoznatelný, takže rovnou popírám, že zvýšení z M 55 na M 60 snižuje červený nádech, navíc podle tvého popisu výrazný červený nádech. Považuji to za náhodu a za způsobené jednou z několika nepředvídatelných okolností, kterým se při popsaném uspořádání zřejmě vystavuješ.
Domnívám se, že zde existují jiné příčiny. Koncentrát, který byl otevřen před půl rokem, mi připadá podezřelý, zejména pokud barevné nádechy, které nyní vytváříš, nejsou konstantní, ale dokonce směřují k zelené a modré části mají fialový nádech.
Zbytek koncentrátu bych bez váhání vylil (pro správce bloku: odborně zlikvidoval) a pokračoval s čerstvými chemikáliemi.
Jsi si jistý, že tvůj papír je ještě v pořádku? Skladuješ ho v ledničce? Jak je starý? Stávají se (neexponované) bílé plochy, eufemisticky řečeno, slonovinové?
Hodně štěstí a dej o sobě vědět! Dostal jsem se sem teprve nedávno a ještě neznám všechny funkce fóra. Dá se tady psát soukromé zprávy?
S pozdravem, Zal
Gast
Myslím, že obsah toho dvouletého vlákna už byl (odborně) zlikvidován :)