Stefan
Dobrý den,
jmenuji se Stefan. Po dlouhé přestávce jsem se před několika týdny vrátil k fotografování. Fotografuji výhradně černobílě s velmi starým fotoaparátem Kodak Retina.
Teď mám hned spoustu otázek!
Rád bych si zřídil temnou komoru. Nechci se ale omezovat jen na formát 35 mm, čím dál častěji uvažuji o nějakém cenově dostupném formátu 6x6.
Jaký zvětšovací přístroj by se k tomu hodil? Samozřejmě nechci kupovat dva.
A ještě jedna otázka. V katalogu jsou nabízeny také ortofilmy. Rád bych s nimi někdy experimentoval. Lze je vyvolat ve standardním vývojce (koupil jsem si balení Kodak D-76 u místního prodejce fotografických potřeb)? Někde jsem četl, že s žlutozeleným filtrem se u ortofilmů dostanou téměř tonálně věrné snímky. To si ale nedokážu moc představit. Myslel jsem, že jsou necitlivé na červenou a přecitlivé na modrou.
S pozdravem Stefan Winter
Richard
Ahoj Stefane,
vlastně sis na svou otázku ohledně zvětšovacího přístroje odpověděl už sám.
Musel bys být schopen pracovat s formátem 6x6, takže tvůj zvětšovací přístroj by to měl zvládnout. Omezuješ se na černobílou fotografii, takže by měl mít alespoň zásuvku na filtry nebo, v závislosti na rozpočtu, hlavu pro změnu gradace. No dobře, barevná hlava se hodí i pro papíry se změnou gradace (s tím pracuji sám).
Teď se jen nabízí otázka, zda nové nebo použité zařízení a které se ti líbí. V zásadě musí být zvětšovací přístroj především stabilní a musí se dát nastavit bez vůle.
A teď přicházejí na řadu osobní preference... Meopta stejně vyrábí jediné opravdové zvětšovací přístroje a kolem Magnifaxu se stejně nedá obejít ;-)
K ortofilmům... Co si slibuješ od svých experimentů? Předem, každý film, ať už černobílý nebo pro C-41, se nejprve vyvolává v jakékoliv vývojce. Ortho 25 můžeš např. vyvolat v papírové vývojce podle oka (červené osvětlení Duka). Ve filmových vývojkách však spíše dosáhneš vyvolání s bohatými odstíny šedé. Ale proč bys musel dosáhnout „správného“ podání tónů? Na to existují vhodné filmy. Pokud je materiál slepý pro určitý rozsah vlnových délek, pak s filtry nic neuděláš. Jelikož však tato necitlivost není absolutní, dalo by se samozřejmě pomocí filtru snížit ostatní spektrální oblasti natolik, že by dopadaly na film pouze v míře odpovídající citlivosti „necitlivých“ oblastí. Pak by ale byly expoziční časy pěkně dlouhé...
S pozdravem
Richard
Stefan
Ahoj Richarde,
děkuji za tvé odpovědi.
To s těmi Orthosy by bylo jen jako experiment :(
Pokud chci pracovat se dvěma formáty, potřebuji přece také dva různé objektivy. Nebo ne?
Chci zvětšovat černobílé snímky, kontrastní papír by byl samozřejmě skvělý. Budu se rozhlížet hlavně na trhu s použitým zbožím.
S pozdravem Stefan
Richard
Ahoj Stefane,
to s tím experimentem je mi jasné. Jenže u experimentu by člověk měl vědět, čeho chce dosáhnout. Pokud chceš poznat efekt „červené slepoty“, tak se zatím nezabývej filtry. Pokud chceš tvrdý film, třeba pro reprodukce, vyvoláš ho v papírovém vývojce podle oka. Pokud chceš pomocí ortochromatického filmu dosáhnout obrazu jako u panchromatického, tak na to raději zapomeň! Panchromatické filmy si raději rovnou kup.
Ještě k zvětšovacímu přístroji:
> Kontrastní papír by byl samozřejmě super.
Ne, podívej se na nabídku fotografických papírů. Všiml sis něčeho? Správně, jsi obklopen papíry s proměnným kontrastem. Ne že by neexistovaly papíry s pevnou gradací, ale pokud se rozhodneš proti papírům s proměnným kontrastem, musel bys se vzdát některých papírů (a téměř všechny zvětšovací přístroje mají zásuvku na filtry).
Za málo peněz se dá sehnat použitý Opemus 6 nebo Magnifax 4. Pokud bys chtěl Meogradekopf, pak by mohlo být rozumné zvážit, zda nekoupit nové zařízení od Mirka (ty se už asi nedají koupit jednotlivě...).
Jinak ano, pro formát 6x6 potřebuješ objektiv s ohniskovou vzdáleností 80 mm a pro 35 mm objektiv s ohniskovou vzdáleností 50 mm.
S pozdravem
Richard
HenningH
Ahoj,
jen malá otázka:
Jak se vyvolává ortografický film formátu 35 mm metodou vizuálního sledování?
Navinout, vyvolávat jednu minutu, vyndat, podívat se, znovu navinout, vyvolávat jednu minutu, znovu se podívat, ... ???
S pozdravem
Henning
Richard
Ahoj Henningu,
jak se to dělá, to netuším. Můžu ti jen říct, jak to dělám já.
Mám 1litrovou kádinku, do které se vejde filmová cívka. Abych na to viděl, navíjím film obráceně (druhá strana je černá a taková zůstane až do fixace). Filmová cívka se pak vloží do vývojky spolu s osovou trubkou pro nádrž (>= 2 cívky). Pomocí osové trubky mohu cívku pohybovat a vyjmout. Pro zastavení (a fixaci) mám vedle otevřený vyvolávací tank naplněný vodou (fixačním roztokem).
> Vložit cívku, vyvolat jednu minutu, vyndat spirálu, podívat se, vložit zpět, vyvolat jednu minutu, znovu se podívat, ... ???
Vyvolávání s papírovou vývojkou (např. N113) jde docela rychle, stačí 1–2 minuty (oslabení), takhle by to asi nešlo.
S pozdravem
Richard