Rocketman
Ahoj všichni!
Včera jsem za opravdu výhodnou cenu získal téměř nový dalekohled Meopta Magnifax 4 se stativem, pouzdrem a příslušenstvím.
Bohužel se mi nepodařilo vydražit i Meograde, který byl v téže aukci nabízen...
A teď k věci...
Prodejce neměl zrovna moc přehled o tom přístroji, který dražil na objednávku zákazníka...víte kde :-). Jel jsem tam, všechno jsem si vyzvedl a byl jsem šťastný!
A pořád jsem. To je jasné.
Při rozebírání, čištění a porovnávání s obrázky na internetu jsem si všiml, že mi prodávající přibalil montážní rám k Meograde. Brouk z Meograde by se určitě rád... tak tu součástku vrátím.
Jenže nemůžu přišroubovat kryt, ve kterém je opálová lampa, na kondenzátorovou komoru, protože šrouby jsou zjevně příliš krátké.
Dlouhé řeči, krátký smysl. Speciální otázka pro všechny, kteří takové přístroje vlastní nebo prodávají (Ahoj Mirko!!!)... „Dodávají se k Meograde o něco kratší šrouby?“ Mám na mysli ty dlouhé, pochromované šrouby (2 ks), které se zasunou zespodu skrz kondenzátorovou komoru a nahoře se zašroubují do vnitřního závitu krytu lampy (resp. do Meograde), aby obě zmíněné části držely pohromadě.
Doufám, že mi s tím někdo pomůže.
S pozdravem
Sebastian
MirkoBoeddecker
Sebastiane,
U modelu 4 neexistuje žádný „montážní rám“ pro Meograde.
Jak skříň kondenzátoru, tak i Meograde tvoří jeden celek, který se na boku připevňuje dvěma černými šrouby přímo na negativní plošinu.
Odšroubuj šrouby a vyměň hlavu.
Nejlepší bude, když sem vložíš fotku.
S pozdravem,
Mirko
Richard
Ahoj Sebastiane,
jak už napsal Mirko, ve skutečnosti se jedná o dvě části: kondenzátorový systém – zásuvky s filtry – skříňka s lampami a hlavu Meograde. Tvůj předchozí majitel však hlavu Meograde přišrouboval na kondenzátorový systém (z jakéhokoli důvodu). Je možné, že v rámci této úpravy byly zkráceny šrouby spojující kondenzátorovou skříňku a skříňku s lampami?
S pozdravem
Richard
Rocketman
Tak... to jsem zase já.
Děkuji za vaše odpovědi.
Prohlédl jsem si na internetu spoustu obrázků Magnifaxu.
Teď mi došlo, co se pokazilo.
Předchozí majitel skutečně Meograde rozebral, místo aby ho z zvětšovacího přístroje sundal.
Povolil obě šroubky Meograde a nechal jeho rám na kondenzátorové komoře. Tu součástku jsem mu vrátil.
Ty dva dlouhé šrouby, které držely komoru a kryt, byly příliš krátké. Hodily se jen pro Meograde.
Jelikož jsem vlastně vyučený zámečník, udělal jsem to rychle a jednoduše vyrobil dva nové šrouby z kusu závitové tyče. Zasuňte je tam... hotovo. Těch 60 feniků za materiál navíc se rozhodně vyplatilo vzhledem k 30 eurům za celé zařízení. =) Šťastný!!!!
Tak zatím.
Sebastian