Rocketman
Cześć wszystkim!
Wczoraj udało mi się kupić za naprawdę świetną cenę lornetkę Meopta Magnifax 4 w idealnym stanie, wraz z futerałem, paskiem i akcesoriami.
Niestety nie udało mi się wygrać licytacji na oferowaną również lornetkę Meograde.
A więc...
Sprzedawca nie miał zbyt dużej wiedzy na temat tego sprzętu, który był wystawiony na aukcji na zlecenie klienta...wiecie już gdzie :-). Pojechałem tam, odebrałem wszystko i byłem szczęśliwy!
Nadal jestem. To oczywiste.
Podczas demontażu, czyszczenia i porównywania ze zdjęciami w Internecie zauważyłem, że sprzedawca dołączył do przesyłki ramę montażową Meograde. Obudowa Meograde z pewnością chętnie by... więc zwrócę tę część.
Tylko że nie mogę przykręcić osłony, w której znajduje się lampa opalowa, do komory kondensatora, bo śruby są najwyraźniej za krótkie.
Długo mówiłem, krótko mówiąc. Specjalne pytanie do wszystkich, którzy posiadają lub sprzedają takie urządzenia (Cześć Mirko!!!)... „Czy do Meograde dostarczane są nieco krótsze śruby?” Mam na myśli te długie, chromowane śruby (2 sztuki), które wkłada się od dołu przez komorę kondensatora i wkręca u góry w gwint wewnętrzny osłony lampy (lub w Meograde), żeby te dwie części trzymały się razem.
Mam nadzieję, że ktoś mi w tym pomoże.
Pozdrawiam serdecznie
Sebastian
MirkoBoeddecker
Sebastian,
W modelu 4 nie ma „ramy montażowej” do Meograde.
Zarówno obudowa kondensatora, jak i Meograde stanowią kompletny zespół, który mocuje się z boku za pomocą dwóch czarnych śrub bezpośrednio do platformy negatywowej.
Odkręć śruby i wymień głowicę.
Najlepiej wrzuć zdjęcie.
Pozdrawiam,
Mirko
Richard
Cześć Sebastian,
jak już napisał Mirko, w zasadzie są tu dwa elementy: system kondensatorów – szuflady filtrujące – obudowa lamp oraz głowica Meograde. Twój poprzedni właściciel przykręcił jednak głowicę Meograde do systemu kondensatorów (nie wiadomo dlaczego). Czy to możliwe, że w trakcie tej modyfikacji skrócono śruby łączące skrzynkę kondensatorów z obudową lamp?
Pozdrawiam
Richard
Rocketman
No cóż... to znowu ja.
Dziękuję za wasze odpowiedzi.
Przejrzałem w Internecie sporo zdjęć Magnifaxa.
Teraz zrozumiałem, co poszło nie tak.
Poprzedni właściciel faktycznie rozmontował Meograde, zamiast zdjąć go z powiększalnika.
Odkręcił dwie śruby bez łba w Meograde i pozostawił jego ramę przy komorze kondensora. Zwróciłem mu tę część.
Dwie długie śruby, które utrzymywały komorę i osłonę, były za krótkie. Pasowały tylko do Meograde.
Ponieważ z wykształcenia jestem ślusarzem, szybko się z tym uporałem i po prostu wykonałem dwie nowe śruby z kawałka pręta gwintowanego. Wkręciłem je... i gotowe. 60 fenigów za dodatkowy materiał zdecydowanie się opłaciło w porównaniu z 30 euro za całe urządzenie. =) Szczęśliwy!!!!
Do zobaczenia.
Sebastian