SamuliSchielke
Právě jsem vyvolal své první tři role filmu Adox CMS 20, které jsem nafotil během turistického výletu po Finsku a Norsku. Musím (smím, chci, rád bych) říct, že mě tento film velmi zaujal. Místo obvyklého kompaktního fotoaparátu (váha opravdu hraje roli, když s sebou máte i stan a jídlo na týden) jsem si na výlet vzal svůj o poznání těžší A-1 s mým nejlepším objektivem pro malý formát (Canon FD 1.4/50) v naději, že to bude stát za to. A stálo to za to.
Zejména pro cestovní a krajinářskou fotografii považuji tento film za ideální: nemusím tahat těžký středoformátový fotoaparát, rozlišení je nekonečné, nádherná tonální škála, velké rezervy ve světlech (ledovce a mraky v protisvětle jsou stále skvěle vykreslené, i když jsem rutinně provedl expozici na stíny). Kromě toho mají krajinářské snímky s clonou 2 až 4,5 krásný dramatický efekt hloubky.
Musím přiznat, že jsem četl chvalozpěvy na tento film s jistou skepsí, ale film opravdu splňuje to, co slibuje. Jak daleko jeho rozlišení skutečně sahá, jsem zatím nemohl zjistit, protože můj zvětšovací objektiv narazil na své limity a hlavu zvětšovacího přístroje už nebylo možné nastavit výš...
Co je bohužel pravda, jak jsem musel zjistit, je to, že film se nesmí vkládat do příliš světlé místnosti. První tři snímky vykazují výrazné přesvětlení (které zřejmě přes perforace zasáhlo i několik snímků, které na roli ležely přímo pod nimi), čemuž se bohužel nedalo zabránit, protože jsem v fjellech neměl s sebou výměnný obal a tmavých míst tam také nebylo zrovna moc...
Film však zjevně nemá žádnou rezervu směrem dolů. Prováděl jsem expozici na 25 ISO a podle pokynů vyvolával 6:30 min při 20 stupních, a tenčí by film opravdu být neměl. Tak to jde tak akorát na gradaci 2,5 nebo 3, podle kontrastu motivu. Mnoho z papírů s pevnou gradací, které mám, má však gradaci 2, buď proto, že je to tak zamýšleno, nebo proto, že jsou již trochu starší a jejich gradace 3 již není zcela zachována. Otázkou nyní je, zda lze film vyvolat i o něco déle = strměji, aniž by tím utrpěla kvalita obrazu?
Děkuji za výjimečný film!
Samuli