SamuliSchielke
Właśnie wywołałem pierwsze trzy rolki filmu Adox CMS 20, które zrobiłem podczas wyprawy pieszej po Finlandii i Norwegii. Muszę (mogę, chcę, pragnę) powiedzieć, że ten film zrobił na mnie ogromne wrażenie. Zamiast zwykłego aparatu kompaktowego (waga naprawdę ma znaczenie, gdy zabiera się ze sobą namiot i jedzenie na tydzień) zabrałem na wycieczkę mój znacznie cięższy aparat A-1 z moim najlepszym obiektywem do małego formatu (Canon FD 1.4/50) w nadziei, że będzie to opłacalne. Opłaciło się.
Uważam, że ta klisza jest idealna zwłaszcza do zdjęć podróżniczych i krajobrazowych: nie trzeba taszczyć ciężkiego aparatu średnioformatowego, rozdzielczość jest niesamowita, tonacja piękna, a rezerwy w jasnych partiach ogromne (lodowce i chmury w kontrze są nadal doskonale odwzorowane, nawet jeśli rutynowo naświetlałem cienie). Ponadto zdjęcia krajobrazowe przy przysłonie od 2 do 4,5 mają piękny, dramatyczny efekt głębi.
Muszę przyznać, że z pewnym sceptycyzmem podchodziłem do pochlebnych reklam tego filmu, ale naprawdę spełnia on swoje obietnice. Nie udało mi się jeszcze ustalić, jak daleko sięga jego rozdzielczość, ponieważ w pewnym momencie mój obiektyw powiększający osiągnął swoje granice, a głowicy powiększalnika nie dało się już ustawić wyżej...
To, co naprawdę jest prawdą, jak niestety musiałem stwierdzić, to fakt, że nie wolno ładować filmu w zbyt jasnym pomieszczeniu. Pierwsze trzy zdjęcia wykazują wyraźne prześwietlenie (które najwyraźniej poprzez perforacje dotknęło również kilka zdjęć znajdujących się bezpośrednio pod nimi na rolce), czego niestety nie dało się uniknąć, ponieważ w górach nie miałem przy sobie zapasowej rolki, a ciemnych miejsc tam nie było zbyt wiele...
Film naprawdę nie wydaje się jednak mieć rezerw w dół. Przeprowadziłem naświetlanie na 25 ISO i zgodnie z instrukcją wywołałem przez 6:30 min w temperaturze 20 stopni, a film naprawdę nie powinien być cieńszy. W ten sposób ledwo osiąga gradację 2,5 lub 3, w zależności od kontrastu motywu. Jednak wiele papierów o stałej gradacji, które posiadam, ma gradację 2, albo dlatego, że tak zostało zaprojektowane, albo dlatego, że są już nieco starsze i nie mają już pełnej gradacji 3. Pytanie brzmi, czy można wywoływać ten film nieco dłużej = bardziej stromo, bez utraty jakości obrazu?
Dziękuję za ten wyjątkowy film!
Samuli