benman999
Ahoj všichni!
Mám několik 16mm filmových pásů (s expozicí a jako pozitivy), které bych rád dodatečně zesvětlil.
Tyto pásy nebudou promítány, ale měly by prostě prosvítat jasněji při běžném „denním světle“, aby byl motiv lépe vidět. Obvykle vypadají 16mm filmové pásy spíše „černě“.
Teď si kladu otázku, zda je mohu nějak dodatečně vybělit?
Nemám žádné zkušenosti s technikou fotolaboratoře. Dosud jsem to zkoušel s octem a kyselinou citronovou: bez změny pozitivu.
Velmi zředěná kyselina sírová (cca 3–5 %) způsobuje vyblednutí. Jakmile to však opláchnu vodou, původní obraz se vrátí, nebo má nakonec jen jiný barevný nádech. Někdy je obraz úplně pryč.
Možná má někdo z vás pro mě dobrý nápad?
Velmi bych uvítal nějaké tipy!
Díky!
S pozdravem
Ben
Lichtjahr
V tomhle případě by se hodil Farmerův atenuátor. Ale radši se do toho nepouštěj, pokud nevíš, co děláš.
€
Je to jednoduché: pokud jsou pro tebe ty nahrávky tak důležité, digitalizuj je.
Pořiď si kopii digitálním fotoaparátem a pak ji uprav v Photoshopu.
€
Edi
benman999
Ahoj, Edi!
Díky za rychlou odpověď!
Jde ale o barevný film. Existuje na to také zeslabovač?
Kdybych ty filmové pásky digitalizoval a upravil, jak bych je pak dostal zpět na 16mm film? Nebo jak bys to udělal ty?
Moc děkuji!
Lichtjahr
Barevný film? – Pokud vím, pro něj žádný zeslabovač neexistuje.
Barevný film již neobsahuje stříbro, ale pouze takzvané barevné kopulanty, tedy barevné pigmenty.
Jako vzdálenou diagnózu bych řekl, že film měl špatnou expozici.
S tím se už nedá nic dělat, dříve to dokázala vykompenzovat kopírovací dílna, v Mnichově např. firma ARRI.
?
Psal jsi o několika filmových páscích. Proto jsem předpokládal, že jde o pár reprodukcí.
Máš snad projektor na 16 mm?
?
Edi
benman999
Našel jsem tohle:
http://www.kuenstlermagazin.de/Druckgraphische-Produkte/Retusche-Hilfsmittel/Diaphoto-Abschwaecher-60ml-v-Rohrer-Klingner.htm?shop=kuenstler&SessionId=&a=article&ProdNr=RKHM3005660&t=20385&c=20413&p=20413
?
Fungovalo by to teoreticky i s 16mm filmovým materiálem?
?
Ve skutečnosti jde o to, že zpracovávám tři 16mm obrázky (tedy malý úsek) jako náušnice se stříbrem. Obrázky by měly prosvítat, aniž by za nimi byla lampa. Filmový materiál je sám o sobě správně expozicovaný (pokud by se na něj mělo dívat jako na film pomocí projektoru). Chtěl bych ale, aby byl jasnější, aby byl viditelný při normálním denním světle. Přikládám fotku!
?
Jelikož by se dva proužky po 3 snímcích přesně vešly do jednoho diafilmového rámečku (36x24), mohl bych si samozřejmě nechat vyrobit diadiapozitivy (které bych předtím digitálně upravil).
Bylo by to podle tebe nejrychlejší řešení?
S pozdravem
Ben
Lichtjahr
Ahoj Bene.
Myslím si, že digitální postup je jednodušší řešení.
Uprav to a sestav v Photoshopu a poté to vytiskni na fólii pro zpětný projektor.
Tak budeš mít celý proces pod kontrolou.
€
http://praxistipps.chip.de/overhead-folie-bedrucken-darauf-sollten-sie-achten_35122
€
Edi
Urnes
Na běžné domácí tiskárně není tisk ani světlostálý, ani voděodolný. Ani s pigmentovými inkousty není fólie voděodolná. Navíc se drsná strana pro nanášení inkoustu rychle zanese nečistotami. Intuitivně bych doporučil použít světelný stůl nebo diaprojektor a zkopírovat (vyfotografovat) to na běžný diafilm. Přitom bys pak udělal sérii expozic a přeexponoval. Máš přece 36 pokusů. Světelný stůl bys mohl improvizovat u okna. K vyfotografování bys ale potřeboval makroobjektiv nebo mezikroužky, abys dosáhl zvětšení 1:1.
Pozdrav Sven.
P.S.: Můžeš to samozřejmě zkusit i s ředidlem od Rohrer a Klinger. Vypadá to, že je k tomu jako stvořené. Ale buď opatrný, raději ředit a nanášet vícekrát, a poté dostatečně opláchnout a vysušit.
Lichtjahr
...vodotěsné!?
Zkus třeba vložit diapozitiv do vody. Tolik k této námitce.
Edi
Urnes
Stane se to stejně často, jako když ponořím film do vody.?
€
S pozdravem Sven.€
Urnes
Dobře, to teď nebylo zrovna moc konstruktivní. Ale pot a déšť poškodí průhledné fólie mnohem víc než film. Pokud to chceš udělat správně, přilep kousky filmu tenkou skleněnou deskou (například z diaprojektoru) nebo akrylovou deskou a epoxidovou pryskyřicí. Nebo film zalij do akrylového gelu, který obvykle používám k přenosu obrázků na dřevěnou desku. Lesklý povrch by měl po zaschnutí být docela průhledný.
S pozdravem Sven.
benman999
Moc děkuji za vaše odpovědi!
€
Objednal jsem si ten zeslabovač za pár eur.
Ale vyzkouším i ten diapozitivový pokus, který je sice o něco dražší, ale má tu výhodu, že můžu exponovat jakýkoli motiv (nejen z 16mm filmů).
Ozvu se a dám vědět, až s tím trochu poexperimentuju!
Lg
Ben