uwezoo
Ahoj všem,
Má někdo zkušenosti s výše uvedeným filmem a vývojkou při citlivosti 24?
cfb_de
Ahoj Uwe,
to jsem ještě nezkoušel. Z mých zkušeností s RODINALem však vyplývá, že při teplotě 24 °C se z filmu R50 pravděpodobně vyvaří vlastnosti typické pro jemnozrnné filmy z jižní Evropy.
S pozdravem,
Franz
uwezoo
Ahoj Franti,
jakou vývojku bys mi podle tebe doporučil? Nejraději bych měl nějakou jednorázovou vývojku…
HenningH
Ahoj Uwe,
před několika týdny jsem tady založil vlákno o CHS50 Neofin.
Teď používám A49 jako jednorázovou vývojku; rozlévám tedy roztok do osmi 100ml lékárenských lahviček (do plné lahvičky se vejde asi 120 ml). Obsah jedné z těchto lahviček doplním na jeden film stejným množstvím vody. Tak mám dostatek vývojky na naplnění jedné plechovky.
S výsledkem jsem velmi spokojen.
Proč to musí být nutně 24 °C?
S pozdravem
Henning
cfb_de
Ahoj Uwe,
Jednokrokový vývojka? Tu už jsi zmínil: RODINAL. Ale ne při 24 °C. Spíš při teplotě pod 20 °C.
A k té předpředchozí dávce ti můžu říct, že 1 minuta předehřívání, 7 minut v 15sekundových cyklech při 19 °C a RODINAL 1+25 jsou pro R50 docela dobré. Jobo 1236, 520 ml vývojky, jeden svitkový film. A: Můj teploměr (kalibrovaný laboratorní teploměr s razítkem do roku 2009, čerstvě z úřadu).
Na nové šarži ADOXu ještě testuji. Šarže Efke č. 310555 a 410599 (ta druhá s výhradami) se tam však vejdou. První z nich z toho vychází s téměř 64 ASA, druhá s necelými 50. To mi stačí.
Až budu mít s „šarží 510598“ pod značkou ADOX dostatek zkušeností, ozvu se buď tady, nebo u Mirka. Nebo taky vůbec. Svůj první dojem z Adoxů jsem už jednou napsal tady a Mirko o něco později sám poukázal na geneticky podmíněné kolísání šarží.
S pozdravem,
Franz
uwezoo
Ahoj Henningu,
v mé koupelně (temné komoře) je vlastně konstantních 24 °C.
Jelikož jsem v oblasti vyvolávání filmů začátečník, nemám prostě dostatek zkušeností s tím, jak rychle se vychlazená vývojka opět ohřeje.
@Franz,
chápu to správně, že mám film 1 minutu předehřát a pak do něj nalít vývojku?
Při 19 °C
Jak rychle obvykle stoupne teplota z 19 °C během 7 minut...
Gast
Ahoj Henningu,
v mé koupelně (temné komoře) je vlastně konstantních 24 °C.
Jelikož jsem v oblasti vyvolávání filmů začátečník, nemám prostě dostatek zkušeností s tím, jak rychle se vychlazená vývojka opět ohřeje.
@Franz,
chápu to správně, že mám film 1 minutu předehřát a pak do něj nalít vývojku??
Při 19 °C
Jak rychle obvykle stoupne teplota z 19 °C během 7 minut...
Ano, nejdřív vyprázdni vodu a pak nalij vývojku. Proč vlastně pracuješ v tak teplém prostředí? Vyvolávat můžeš i na chladnějším místě.
uwezoo
Dobrý den,
mám ještě jednu otázku, koupil jsem si Xtol na 5 litrů.
Má to nějaké výhody nebo nevýhody, když to připravím v destilované vodě???
cfb_de
Ahoj Uwe,
u Xtolu má destilovaná voda vlastně samé výhody. Důvod: „Náhlá smrt“ u Xtolu způsobená katalytickou oxidací rozpuštěných iontů těžkých kovů (železo a měď se například zcela legálně a běžně vyskytují v každém vodovodním potrubí).
Na roztoku není nic poznat, a přesto je ze dne na den úplně mrtvý. To je důvod, který podle mého názoru jasně hovoří proti Xtolu a velikosti balení.
Vzhledem k problému s těžkými kovy bych měl také určité obavy z uchovávání Xtolu v obvyklých hnědých skleněných lahvích (těžko uvěřit, co všechno se ze skla může dostat do roztoku) a doporučuji zde, zcela proti svému obvyklému zvyku, pořádné plastové lahve z HDPE nebo PET/PP. Měly by být plynotěsné, znovu použitá kanystra na destilovanou vodu z obchodu s nářadím se k tomu nehodí.
S pozdravem,
Franz
uwezoo
Dobře, tak si tu vodu seženu...
Hmmm, zrovna jsem si koupil 5 skleněných lahví :(