Ringelkatze
Ahoj všichni,
rád bych vyvolal svůj úplně první film a už jsem si o tom hodně nastudoval a vyžádal si rady od přátel. Dnes mi dorazil Rodinax 60, který jsem vydražil – je to kousek z 50. let, a proto je i přiložená tabulka s informacemi o filmech, vývojkách atd. poměrně stará (můj návod je v angličtině).
Samozřejmě jsou uvedeny pouze produkty Agfa, takže s mým Ilfosolem a Ilfordem FP4 bohužel tápu. Například je uvedeno RODINAL 1:75 / Isopan ISS (100 ASA) = 14–18 minut při 20 stupních. Jak teď zjistím odpovídající údaje pro Ilfosol? Mám se prostě řídit údaji (poměr míchání/čas) uvedenými na vývojce? Nebo ještě lépe = má někdo z vás zkušenosti s Rodinaxem 60 a může mi poradit a pomoci ohledně chemikálií/časů?
Teď si nejsem jistá, jestli jsem položila „hloupou“ otázku, protože jsem opravdu ještě nikdy nevyvolávala. Ale nejraději bych začala hned teď :-)
S pozdravem, Maike
uworischki
Doby vyvolávání produktů Ilford najdeš zde:
http://www.ilfordphoto.com/Webfiles/2006210204272065.pdf
Nemyslím si, že by se doby vyvolávání v krabičce Rodinax 60 lišily od těch v „moderní“ krabičce – prostě to zkus...
Uwe
Woifi
To by mě taky zajímalo, počítá se to v rytmu naklánění, nebo v rotaci?
Zdravím, Woifi :D
drbue
To by mě také zajímalo, počítá se tam s kývavým pohybem, nebo s rotací?
Ahoj, já se také zajímám o Rodinax 35.
S pozdravem
HenningH
Dobrý den,
s nádobkami Rondinax mám jen povrchní zkušenosti.
V zásadě to ale funguje takto:
- „Kypování“ znamená, že se spirála krátce a prudce pohybuje v tekutině (nebo se tekutina pohybuje kolem spirály), poté následuje delší doba klidu a na začátku dalšího intervalu (30 nebo 60 sekund) se opět začne pohybovat.
- Rotace je relativně rovnoměrný trvalý pohyb.
Pokud tedy spirálou pohybujete jen jednou za interval krátce, provádíte kypování, pokud neustále otáčíte, provádíte rotaci.
Časy jsou většinou jen orientační hodnoty, které slouží jako výchozí bod. Nejlepší čas se pak zjistí v průběhu „pokusů“.
S pozdravem
Henning
hambo
Ahoj Maike,
sám používám Rondinax 35. Doba vyvolávání s vývojkou RODINAL z tabulky je v pořádku tak, jak je, a myslím, že i ostatní parametry můžeš pro první pokus nechat beze změny. U plechovek Rondinax je důležité, aby se neotáčely plynule. Podle návodu je třeba každých 1–2 sekundy provést třetinovou otáčku trhavým pohybem ve směru šipky. Nevadí, že při tom zůstává část spirály mimo roztok, to mají i jiné vyvolávací stroje, jako například Colenta nebo Metorette.
S pozdravem Jürgen