Ringelkatze
Cześć wszystkim,
chciałbym wywołać swój pierwszy w życiu film i już sporo poczytałem na ten temat oraz zebrałem wskazówki od znajomych. Dzisiaj dotarła do mnie wylicytowana Rodinax 60, solidny egzemplarz z lat 50., ale za to dołączona do niej tabela dotycząca filmów, wywoływaczy itp. jest równie stara (moja instrukcja obsługi jest w języku angielskim).
Oczywiście wymienione są tylko produkty Agfy, więc niestety nie wiem, co zrobić z moim Ilfosolem i Ilfordem FP4. Na przykład podano: RODINAL 1:75 / Isopan ISS (100 ASA) = 14–18 minut w temperaturze 20 stopni. Jak mam teraz ustalić odpowiednie parametry dla Ilfosolu? Czy mam po prostu kierować się danymi (proporcje mieszanki/czas) podanymi na wywoływaczu? A może jeszcze lepiej – czy ktoś z Was ma doświadczenie z Rodinax 60 i może mi doradzić w kwestii chemikaliów/czasów oraz pomóc?
Nie jestem teraz pewna, czy nie zadałam „głupiego” pytania, bo naprawdę nigdy wcześniej nie wywoływałam. Ale najchętniej zaczęłabym już teraz :-)
Pozdrawiam serdecznie, Maike
uworischki
Czasy wywoływania produktów Ilford znajdziesz tutaj:
http://www.ilfordphoto.com/Webfiles/2006210204272065.pdf
Nie sądzę, żeby czasy wywoływania w kasecie Rodinax 60 różniły się od tych w „nowoczesnej” kasecie – po prostu spróbuj...
Uwe
Woifi
Mnie też to interesuje – czy liczy się tu w rytmie przechylania, czy obrotu?
Pozdrawiam, Woifi :D
drbue
Mnie też to interesuje – czy liczy się to w cyklu przechylania, czy w cyklu obrotowym?
Cześć, ja też interesuję się modelem Rodinax 35.
Pozdrawiam
HenningH
Witam,
Znam pojemniki Rondinax tylko pobieżnie.
Zasadniczo wygląda to jednak tak:
- Przechylanie oznacza, że spirala jest przez krótki czas energicznie poruszana w płynie (lub płyn wokół spirali), po czym następuje dłuższy okres spoczynku, a na początku kolejnego interwału (30 lub 60 sekund) następuje ponowne poruszenie.
- Rotacja to stosunkowo równomierny, ciągły ruch.
Jeśli więc poruszacie spiralą tylko raz na interwał przez krótki czas, to wykonujecie ruchy przechylające, a jeśli kręcicie nieprzerwanie, to wykonujecie ruchy obrotowe.
Czasy są zresztą zazwyczaj tylko wskazówkami, które służą jako wartości początkowe. Najlepszy czas ustala się w trakcie „prób”.
Pozdrawiam
Henning
hambo
Cześć Maike,
Sam używam aparatu Rondinax 35. Czasy wywoływania wywoływaczem RODINAL podane w tabeli są odpowiednie w obecnej postaci; myślę, że przy pierwszej próbie inne parametry też można pozostawić bez zmian. W przypadku pojemników Rondinax ważne jest, aby nie obracać ich w sposób ciągły. Instrukcja mówi, że co 1–2 sekundy należy wykonać jedną trzecią obrotu, poruszając się gwałtownie w kierunku wskazanym strzałką. Nie ma znaczenia, że część spirali pozostaje poza roztworem – tak samo jest w przypadku innych maszyn do wywoływania, takich jak Colenta czy Metorette.
Pozdrawiam, Jürgen