canned
Witam,
Mój obiektyw Will Wetzlar 50 mm do powiększalnika ma średnicę gwintu wynoszącą ok. 24,5 mm (obwód zewnętrzny). Czy jest to gwint M39?
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za każdą odpowiedź,
canned
Gast
Nie. Wymiar zewnętrzny (średnica) gwintu M39 wynosi 39 mm.
canned
Dziękuję za szybką odpowiedź!
Jaki standard gwintu powinien więc mieć mój obiektyw?
Serdecznie pozdrawiam,
canned
canned
Czy ten obiektyw może mieć gwint M25?
Z pozdrowieniami,
canned
Andreas_23
Cześć canned,
Czy to naprawdę 24,5 mm? Powiększalniki Meopta miały kiedyś gwint M23,5 mm. Firma Will z pewnością nie produkowała własnych powiększalników. Dlatego można przypuszczać, że gwint ten jest (dawnym) standardem. Niestety nie potrafię powiedzieć, czy oprócz M23,5 i M39 istniały jeszcze inne standardowe mocowania dla powiększalników.
Pozdrawiam,
Andreas
P.S.: Czy obecnie wystawiasz ten obiektyw na eBayu? W takim razie zapytałem Cię o mocowanie.
Renate
Witam,
Najwyraźniej w tym zakresie średnic nie ma żadnego standardu. Posiadam obiektyw Schneider o średnicy gwintu 25 mm. Mam też płytkę do powiększalników Durst o oznaczeniu Lapla 25. Inny stary obiektyw, który posiadam, ma średnicę gwintu 27 mm. Do tego mam nakrętkę, więc wystarczy płytka z odpowiednim otworem. Natomiast firma Meopta sprzedaje obiektywy z gwintem 23,5 mm.
Tylko w przypadku gwintu M39 można mieć pewność, że uda się zdobyć płytkę do powiększalnika. W przypadku innych średnic obiektywów należy wcześniej upewnić się, że uda się zdobyć odpowiednią płytkę lub posiadać dobry tokarkę.
Pozdrawiam
Renate