IMFotograph
Ahoj,
pořídil jsem si velké filtry Adox.
Teď mám pár otázek ohledně faktoru prodloužení jednotlivých gradací.
Změřil jsem jednotlivé filtry pomocí densitometru a dospěl jsem k následujícímu výsledku:
od filtru 2 0,15
3 0,24
4 0,56
Moje úvaha: v návodu k hlavě Meopta Vario je uvedeno: 30 kroků na cloně odpovídá jedné cloně.
To znamená: při přechodu z gradace 2 na 3 se (vycházíme z 10 s při gradaci 2) přidá půl clony, tedy 5 s, tedy 15 s.
Při gradaci 4, 18 s.
Při gradaci 5, cca 39 s.
Může být moje úvaha správná?
uworischki
pokud vycházíš z expozice 10 s při stupni 2 a při přechodu na stupeň 3 máš prodloužení o 0,24 – doufám, že tě chápu správně, faktor by tedy byl 1,24... pak máš asi 12,5 s, při gradaci 4 a faktoru 1,56 to dělá 15,6 s. Já bych to nereguloval clonou, ale expozičním časem. Je to jednodušší a přesnější.
MirkoBoeddecker
K tomu je třeba připočítat, že hustota neodpovídá prodlužovacímu faktoru, protože citlivost jednotlivých papírů se liší.
Filtry nejsou šedé, ale barevné, a cíleně blokují tu či onu „emulzi“ nebo jednotlivé „emulzní kuličky“ u jednovrstvých smíšených emulzí.
U multigradových papírů jsou smíchány dva typy emulzí s odlišnou citlivostí.
Měkký (citlivý na zelené světlo) a tvrdý (citlivý na modré světlo). V závislosti na filtrování je oslovena pouze jedna nebo druhá, nebo obě v různých poměrech, nebo (u gradace 2) obě stejně.
Tyto „emulze“ nebo jednotlivé „kuličky“ (u jednovrstvých smíšených emulzí) mají zpravidla také různou citlivost.
To činí téměř nemožným odvodit prodloužovací faktor z hustoty filtru, a pokud ano, pak pouze pro jeden typ papíru po dlouhém testování.
Nesmíme zapomenout, že kdo filtruje silněji, postrádá zpravidla hlubokou černou (nyní zjednodušeně řečeno). Při vyšší gradaci mohu přidat relativně více světla, aniž by mé světlé tóny zešedly. To mi dává více černé, což je tedy většinou žádoucí.
Už jen proto bych nepracoval s faktory (i kdybych je přesně otestoval), ale jednoduše bych se řídil starým pravidlem: nový filtr, nový testovací proužek!
Všechna ta matematika vám v laboratoři moc nepomůže, pokud pracujete intuitivně podle zraku a vlastního uvážení (tedy díváte se na hotový snímek a říkáte si: dobré, příliš světlé nebo příliš tmavé).
Nejrychleji se to naučíte zkušeností a citem, a ne pomocí denzitometru a kalkulačky, i když práce s nimi na začátku často pomáhá pochopit souvislosti.
S pozdravem,
Mirko