wschwetz
Vážení členové fóra,
na webových stránkách FOTOIMPEX je jako nastavení Splitgrade pro Classic Arts Polykaltton uvedeno: papír s normální gradací nebo Forte Polygrade V. Vyzkoušel jsem obě nastavení, ale zobrazené výsledky měření se od sebe dost liší. Zejména u nastavení Forte je zapotřebí kontrast přibližně 0,75, aby se dosáhlo gradace 5. Které z těchto dvou nastavení je tedy správné, resp. existuje vůbec nějaké, které funguje? Můj papír je z konce roku 2002.
Wilfried
MirkoBoeddecker
Jak se papír chová při použití „běžných“ filtrů s variabilním kontrastem?
Možná je mezitím základní zákal příliš vysoký a kontrast poklesl.
Byl papír vždy skladován v suchu a při teplotě pod 17 °C?
S pozdravem,
Mirko
wschwetz
Ahoj Mirko,
můj dotaz se týkal výsledků měření přístroje Splitgrade, nikoli konkrétního papíru. Například: Při rozsahu kontrastu 1,0 se u nastavení Forte (RC) doporučuje 22 sekund při gradaci 3,3 a u ostatních papírů Normal 18 sekund při gradaci 2,5. Nebo při kontrastu 0,75 se při nastavení Forte doporučuje 6,5 s při stupni 5,0 (!) a 10 s při stupni 3,2. To jsou přece jen značné rozdíly. Charakteristika obou nastavení se mi nezdá být příliš podobná. Podle vašich údajů na internetu jsem zpočátku předpokládal, že obě nastavení jsou stejná. Nastavení pro ostatní papíry je ve výsledku jednoznačně lepší. Mimochodem, moje papíry skladuji ve sklepě, tj. v létě při teplotě 18–20 stupňů a po zbytek roku při 13–15 stupních.
Mimochodem, ve Wetzlaru jsem jednou navrhl, aby se vaše papíry otestovaly. U Fomy se zdá, že se něco chystá, u vašich ostatních jsem skeptický. Nebo máte jiné informace?
Wilfried