wschwetz
Drodzy użytkownicy forum,
na stronie internetowej FOTOIMPEX jako ustawienie Splitgrade dla papieru Classic Arts Polykaltton podano: „Papier z normalną gradacją” lub „Forte Polygrade V”. Wypróbowałem oba ustawienia, ale wyświetlane wyniki pomiarów niewiele mają ze sobą wspólnego. Szczególnie w przypadku ustawienia Forte potrzebny jest kontrast około 0,75, aby uzyskać gradację 5. Które z tych dwóch ustawień jest właściwe, a może w ogóle nie ma takiego, które działa? Mój papier pochodzi z końca 2002 roku.
Wilfried
MirkoBoeddecker
Jak zachowuje się ten papier przy użyciu „zwykłych” filtrów o zmiennym kontraście?
Być może podstawowy zamglenie jest obecnie zbyt duże, a kontrast spadł.
Czy papier był zawsze przechowywany w suchym miejscu i w temperaturze poniżej 17 stopni Celsjusza?
Pozdrawiam,
Mirko
wschwetz
Cześć Mirko,
moje zapytanie dotyczyło wyników pomiarów urządzenia Splitgrade, a nie konkretnego papieru. Na przykład: przy zakresie kontrastu 1,0 dla ustawienia „Forte” (RC) sugerowany jest czas naświetlania 22 sekundy przy gradacji 3,3, a dla innych papierów „Normal” – 18 sekund przy gradacji 2,5. Albo przy kontrastie 0,75 w ustawieniu Forte 6,5 sekundy przy stopniu 5,0 (!) lub 10 sekund przy stopniu 3,2. To jednak są znaczne różnice. Charakterystyka obu ustawień nie wydaje mi się zbyt podobna. Na podstawie informacji w waszej witrynie internetowej początkowo założyłem, że oba ustawienia są takie same. Wynik dla innych rodzajów papieru jest zdecydowanie lepszy. Moje papiery przechowuję zresztą w piwnicy, tzn. latem w temperaturze 18–20 stopni, a przez resztę czasu w temperaturze 13–15 stopni.
Nawiasem mówiąc, zasugerowałem kiedyś w Wetzlarze przetestowanie waszych papierów. Wydaje się, że coś się szykuje w przypadku Fomy, ale co do pozostałych waszych produktów jestem sceptyczny. A może macie inne informacje?
Wilfried