PhilippBogner
Dobrý den,
vyfotil jsem několik rolí filmu ADOX CHS 25 formátu 120 při jmenovité expozici a vyvolal je v roztoku R09 v poměru 1:50 podle pokynů společnosti Fotoimpex.
Negativy jsou velmi tvrdé. Ale také velmi ostré a s jemným zrnem.
Čím to je? Údaje od Impexu se vztahují na poměr 1:40, ale nemyslím si, že by to bylo tím.
Fotografoval jsem v poměrně silných kontrastech ve starém lomu. Měl jsem tam počítat s nižší citlivostí? A pak také zkrátit dobu vyvolávání?
Film se mi líbí, ale pokud s kontrastním papírem vždy dosáhnu měkkého výsledku, musím něco dělat špatně.
Prosím o omluvu, ale v temné komoře jsem docela začátečník a mnoho let jsem vůbec nefotografoval.
Děkuji a srdečně zdravím
Philipp
MirkoBoeddecker
Philipe,
jak již bylo vysvětleno v katalogu a na webových stránkách ADOX, film s citlivostí 25 (stejně jako všechny filmy s nízkou citlivostí) má tendenci být poněkud náročnější na práci a posouzení kontrastu je u něj složitější než u filmu s citlivostí 100 nebo 400 ASA.
Pokud k tomu přibude ještě ostré světlo, obraz se rychle vyjeví.
Pro začátek bych ti proto spíše doporučil film 50 (v katalogu je to popsáno asi takto: také s velmi jemným zrnem, ale již s shovívavostí emulze se střední citlivostí...).
Jinak bys mohl APH09 více zředit, což také přispěje k vyvážení kontrastu, nebo, jak již bylo naznačeno, provést přeexponování a podvyvolání (pullen).
S pozdravem,
Mirko