Jaké taneční rytmy se v taneční škole vyskytují a jaké jsou mezi nimi rozdíly? Například samba a Brazílie? (Kdybych chtěl položit podobně povrchní otázku, stačilo by mi vyměnit jen pár slov :-)
Ale teď vážně. Existuje spousta vývojek a spousta předpisů. A pak jsou tu učebnice, zkušenosti a letáky výrobců.
Nic z toho není v zásadě špatné. Člověk to prostě musí vyzkoušet. A stejně jako jeden rád tančí sambu, zatímco druhý na karnevalu v Riu stále hledá valčíkový rytmus, tak je tomu i u vyvolávání filmů.
U RODINALu, stejně jako u jiných vývojek, platí při konstantní době vyvolávání zásadně: hodně míchání, hodně šumu v negativu. A ještě: hodně zrna jako bonus zdarma. Každý film se dá převinout :-)
Ve svém procesu používám RODINAL při 18,5–19 °C, míchám podle Agfy (tj. první minutu úplně, asi každé dvě sekundy, poté jednou za 30 sekund) a vychází mi to docela dobře. Pro udržení teploty dávám plechovku do 10litrového kbelíku s vodou o teplotě 19 °C. Koncentrace a film ti byly jedno? To je dobře. Ušetří mi to další přepisování nějakých receptů.
Jako vodítko bych ale přesto rád uvedl jedno: HP5+/1600 ASA/RODINAL 1+50/střední formát:
http://www.borgerding.de//Dosenkohl/1600ASA/index.htm. To funguje. A obzvlášť příjemné na tom je, že roztok je po cca 17 minutách tak nějak plochý, v prostředcích se objevuje jen mírný vrcholek. Což se tam dá docela dobře využít.
Prosím, žádné kritiky motivu/snímku. Chci tím ukázat, co se s HP5/RODINALem technicky dá. Poté, co si ten roztok otestuješ/vyzkoušíš.
A to byla 18x24-tisk z 6x6 naskenovaný spíše středověkou technikou. Pouze celkový snímek byl digitálně doostřen. Výřezy jsou takové, jak vypadaly při skenování z tisku. Jeden pixel při skenování odpovídá jednomu pixelu na monitoru.
Prosím, všimněte si u posledního výřezu jemného bokehu tohoto starého Tessaru a chraňte ho :-)
S pozdravem,
Franz